Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Green avsatt från Destination Halmstad

Det blev varken någon diskussion eller någon votering när kommunfullmäktige entledigade avhoppade moderaterna Josefin Green (–) och Niclas Jansson (–) från sina uppdrag som ordförande för Destination Halmstad respektive ledamot i styrelsen för Halmstads stadsnät.

HP har tidigare skrivit om debatten kring att Moderaterna ville få bort Josefin Green som ordförande för Destination Halmstad efter den interna M-striden där Green skulle uteslutas från partiet, tillsammans med Niclas Jansson och Robert Lindell, efter anklagelser om att ha agerat oetiskt inför M:s lokala nomineringsstämma i februari.

Green lämnade frivilligt Moderaterna och sitter mandatperioden ut kvar som politisk vilde i kommunfullmäktige. Där sitter man, precis som i nämnder, på personliga mandat – men M pekade på att samma regler inte gäller kommunala bolag.

Jämförde med andra kvinnor

Den politiske vilden Fabio Ishaq, som startat Halmstads Lokala Parti, ville i mars göra frågan till något mer än en intern partiangelägenhet för Moderaterna. Han menade att det inte kommit fram vad Green ska ha gjort för fel – och gjorde jämförelser med hur kommunledningen under moderate Jonas Bergmans tid som kommunstyrelsens ordförande gjort sig av med andra kvinnor på höga positioner inom HFAB, Hem och hemvårdsförvaltningen.

Ishaq ville därför ha en politisk debatt i fullmäktige kring Greens öde, med paralleller till fallen med Catharina Rydberg Lilja, Monica Karlsson och Jennie Vidal. Han hotade också med att kräva votering.

Kartan har ritats om

Efter det har emellertid den politiska kartan ritats om. Numera är Josefin Green, precis som Niclas Jansson, med i Halmstads Lokala Parti. Med tanke på det är det kanske ännu mindre uppseendeväckande att Moderaterna vill ha bort dem från de kommunala bolagsposter de suttit på.

Josefin Green hann i alla fall representera Destination Halmstad en sista gång på torsdagen när hon från talarstolen i fullmäktigesalen gick igenom bolagets årsredovisning och bland annat berättade om hur de jobbat med att ”öppna upp Halmstads slott, sett över vandringslederna och utvecklat Prins Bertils stig”.

Hennes entledigande klubbades igenom helt odramatiskt i slutet av fullmäktigemötet, precis som Niclas Janssons från Halmstads stadsnät AB.

A’son–Strandahl ersätter

Green ersätts som ordförande i Destination Halmstad av Anita A’son–Strandahl (M). Hon är sedan tidigare känd inom de kommunala bolagen i Halmstad, eftersom hon är verksamhetsansvarig inom StyrelseAkademien Halland som håller i utbildningen av bolagens ledamöter.

Anita A'son Strandahl (M) tar över som ordförande i Destination Halmstad. Bild: Jari Välitalo
Anita A'son Strandahl (M) tar över som ordförande i Destination Halmstad. Bild: Jari Välitalo

Någon ersättare för Jansson har inte Moderaterna bestämt, utan den posten är tills vidare vakant.

LÄS OCKSÅ: Utfrusen M-trio går över till Halmstads Lokala Parti

LÄS OCKSÅ: Fullmäktigeledamot gav hjärta till styckmordsförslag

LÄS OCKSÅ: SD fick hjälp att bli av med vildarna

LÄS OCKSÅ: M-strid kan bli debatt för hela fullmäktige

LÄS OCKSÅ: M-striden största förlorare: ”Jag har inte gjort något annat än Anna Fallkvist”

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!