I böckernas värld. På sitt arbetsrum har Amir Baigi tillgång till ett stort bibliotek. Själv drömmer han om att en dag samla sina vetenskapliga studier och skriva Hallands folkhälsohistoria.
I böckernas värld. På sitt arbetsrum har Amir Baigi tillgång till ett stort bibliotek. Själv drömmer han om att en dag samla sina vetenskapliga studier och skriva Hallands folkhälsohistoria.

Grattis flickor! Ni blir allra äldst i Sverige

Ingenstans i Sverige är medellivslängden så hög som i Halland. Även om det finns kommuner som kan stoltsera med fler hundraåringar, så lever hallänningar i genomsnitt ett helt år längre än befolkningen i övrigt.

ANNONS
|

– Glädjande nog fortsätter vi att behålla försprånget - och vi har faktiskt lyckats plussa på det lite till, säger epidemiologen Amir Baigi på FoUU, Forskning, utveckling och utbildning, på Region Halland.

Den svenska medellivslängden är nu 79,8 år för män och 83,5 för kvinnor. Hallänningar av båda könen kan lägga till ytterligare ett år - vilket betyder att de nyfödda flickebarnen i Halland beräknas leva längst i hela Sverige.

När Amir Baigi kom till Halland för över 20 år sedan blev hans första uppdrag att undersöka hur det kom sig att länets befolkning levde så länge.

Det var ett tvärt kast, eftersom han just kom från Västernorrland, där han utrett varför medellivslängden var så kort.

ANNONS

– Här i Halland fanns det en myt som sade att det var rika, inflyttade smålänningar som drog upp medellivslängden. Smålänningar är kända för att uppnå hög ålder, och politikerna var nyfikna på att få veta om myten var sann eller om Halland faktiskt är ett hälsolän.

För Amir Baigi blev detta startskottet för en forskning som gett honom fantastiska kunskaper om hallänningarnas folkhälsohistoria. Myten att den höga medellivslängden i Halland är de inflyttades förtjänst har han för länge sedan skjutit i sank. Den fina statistiken kan vi i stället tacka infödda hallänningar för.

– Länet industrialiserades sent, så många hallänningar fortsatte att leva av jordbruket. Därmed fanns det gott om mat och dessutom hade man fisket. Familjeförhållandena var stabila och eftersom kvinnorna arbetade hemma kunde de amma sina barn längre, säger Amir Baigi.

I dag diskuteras det att amning kan motverka hjärt- och kärlsjukdomar.

– Det här är väldigt spännande. I Halland, tätt följt av Uppsala, är dödligheten i hjärtsjukdomar nämligen lägst i hela Sverige och detta är den avgörande orsaken till vår längre medellivslängd. Min hypotes är att hallänningarna kan tacka sina anmödrar för det här. De surfar på sina förfäders sunda levnadsförhållande, säger Amir Baigi.

ANNONS

Just nu undersöker han vilken nytta utflyttade hallänningar har av sitt goda arv. Ger det hälsofördelar att vara från Halland även om man väljer att bosätta sig någon annanstans senare i livet?

– Vi har tittat på alla som har flyttat från Halland sedan 1970-talet. Det här är inte publicerat än, men de preliminära resultaten tyder på att åtminstone en generation behåller de goda egenskaperna även om de flyttar, säger Amir Baigi.

Det här är en synnerligen fin present. Att hallänningar har ett års längre medellivslängd kanske inte låter så mycket, men ett tankeexperiment sätter det i rätt perspektiv. Om vi lyckades utrota alla former av cancer så skulle varje svensk få 2,5 år i extra medellivslängd. Ett år - hallänningarnas försprång gentemot riket - motsvarar alltså ett stort mått av sjukdomar.

Men att behålla tätpositionen är ingen självklarhet. Det vilar ett tungt ansvar på kommande generationer att hålla fast vid sina förfäders goda vanor.

– Man ska också veta att hälsan inte är jämnt fördelad i Halland. Även här finns sociala klyftor. Ett så jämlikt samhälle som möjligt gynnar både hälsan och medellivslängden, säger Amir Baigi.

ANNONS

Han visar upp en bild från ett 110-årsfirande som han deltog i på ett äldreboende i Halland för några år sedan.

– Det var en fantastisk upplevelse. Mannens son var också med, och han var ju ingen ungdom han heller.

För två veckor sedan dog världens fram tills då äldsta levande människa, en japan som blev 116 år gammal. Nu har titeln tagits över av en japansk kvinna, Misao Okawa, som är 115 år. Men det finns forskare som tror att vi människor kan bli betydligt äldre än så på sikt, kanske uppemot 250 år. Det tror inte Amir Baigi.

– När människan börjar tänka så blir hon farao. Det är ju inte evigt liv som är meningen. Det som betyder något är vad vi gör under resans gång, säger han.

ANNONS