Gratis utlåning av skridskor till elever

Tack vare eldsjälar och ideella krafter, har elever i Halmstad numer möjlighet att låna skridskor gratis på arenahallen. – Inget barn ska behöva stå bredvid och titta på, säger Henrik Östlund, som drivit en månadslång skridskoinsamling.

ANNONS
|

Arenahallens nya skridskoutlåning invigdes under fredagen, med tårta, Pommac och dignande kakfat. Ryggdunkar fanns det också gott om, och de flesta delades ut till Henrik Östlund. Han är den som sjösatte idén om ett skridskoförråd, och han är den som – med stöd från företag, organisationer och allmänhet – rott båten i hamn. Drygt 130 par skridskor och 80 hjälmar finns nu till utlåning.

– Skridskor är en återkommande aktivitet i skolan, men långt ifrån alla familjer har råd att köpa utrustning till sina barn, säger Henrik Östlund.

Enligt skollagen får det förekomma enstaka inslag i verksamheten som kan medföra en obetydlig kostnad för eleverna. Men det som är en obetydlig utgift för någon, kan innebära betydande kostnader för en annan. Henrik Östlund exemplifierar med en erfarenhet från sina egna barns skola, där ledningen ville införa en daglig fruktstund. Frukten skulle barnen själva ta med sig hemifrån.

ANNONS

– Man kan tycka att en frukt är en obetydlig kostnad. Men säg att du har fyra barn som alla ska ha med sig varsin frukt fem dagar i veckan. Det är mycket pengar för en familj med små ekonomiska marginaler.

Från skolans håll framhöll man att fruktstunden var frivillig – den som inte ville behövde inte ta med sig någon frukt.

– Men tänk att vara den ende som inte har något med sig. Det gör ont i hela mig när jag tänker på vad det barnet känner, säger Henrik Östlund.

Skridskoinsamlingen har fått stor uppmärksamhet på Facebook – över 15 000 personer har besökt insamlingens sida – och arenahallen har blivit nedringd av personer som undrar hur utlåningen fungerar. Ett vanligt missförstånd är att vem som helst får låna skridskorna, men så är det inte. Nyckeln till skridskorummet lämnas bara ut till skollärare som besöker hallen tillsammans med sina elever. Henrik Östlund vill dock undersöka möjligheten att anordna aktiviteter i ishallen för asylsökande och nyanlända barn.

– Att hjälpa människor att känna sig delaktiga och sedda är en investering för framtiden. Utanförskap är en fruktansvärd känsla, som kan få destruktiva konsekvenser, säger han.

ANNONS