"Gratis p-platser stärker city"

Det går inte att klaga på konkurrensen, man får möta den. Och då måste butikerna i city enas om sina öppettider. Det tycker Ulrika Larsson, som driver Akademibokhandeln i centrum och på Flygstaden.

ANNONS
|

Ulrika Larsson och hennes bror Magnus Larsson är bokhandlare i tredje generationen. De driver Akademibokhandeln på Storgatan och på Flygstaden.

Nyligen öppnade en namne även på Eurostop, men den butiken drivs av Akademibokhandeln centralt.

Ulrika Larsson har goda erfarenheter av både cityhandel och handelsområde och hon deppar inte över konkurrensen från ytterområden, utan ser det som en utmaning att se över och vässa sin egen verksamhet.

– Man får titta på sin egen placering och vad som kan förbättras i city, säger Ulrika som har parkeringen som sin käpphäst. Det måste bli gratis att parkera även för dem som vill shoppa i centrum.

ANNONS

– Varför inte införa en P-skiva. Det fungerar väldigt bra på andra håll, exempelvis Laholm. Då får man två timmars fri parkering och har den tiden på sig att handla och gå i stan, säger hon.

En annan fråga är öppettiderna. Att cityföreningen nu verkar ha enats om att ha öppet till klockan sju på vardagskvällar ser Ulrika Larsson som en seger.

– Vi är inte medlemmar i cityföreningen så jag vet inte vad som har beslutats, men blir det senare öppettider på vardagarna så anpassar vi oss direkt. Det är viktigt för kunden att det finns en enighet, som det finns i handelsområdena. Dit kan man åka och veta vilka öppettider som gäller. Här har man inte kunnat göra det tidigare. City måste vara enigt och det har det inte varit hittills.

Det finns de som säger att utbyggnaden av Eurostop gynnar city. Tror du på det?

– Nej, det tror jag inte. Vi ska ju attrahera samma kunder, säger Ulrika Larsson som tror att det finns de som föredrar att strosa och handla i city.

– Jag är en citymänniska och jag har svårt att hitta ro i ett köpcentrum. Jag tror och hoppas att det finns fler som mig.

ANNONS

Men det finns redan tomma skyltfönster i stan och snart blir det ett till. Noa Noa på Köpmansgatan lägger ner vid årsskiftet och då blir det ytterligare en tom lokal i kvarteret vid Drottning Kristina-passagen.

Lisa Johansson som arbetar på Noa Noa tror att det är en kombination av anledningar som gör att man lägger ner.

– Det är ett centralt beslut att man ska satsa på storstäderna så det är många mindre butiker som läggs ner nu. Sen tror jag inte att det här riktigt är Halmstadbornas stil, säger Lisa Johansson som samtidigt hör från kunder och kolleger i andra butiker att det händer mycket i city nu, bland annat med planeringen av senare öppettider.

Det märks att det finns en konkurrens från Eurostop som oroar.

– Vissa stänger ju här och flyttar till Eurostop. Och det är ju väldigt tråkigt att butikslokaler står tomma, säger hon.

Panduro Hobby flyttade från Storgatan till Eurostop. Butikschef Rosita Suarez Andersson ser flytten som ett lyckokast.

–Vi har fått så positiv respons från kunderna och vi märker att vi får en längre räckvidd här. Vi ligger på precis rätt läge och kunderna hittar oss, säger butikschefen som ser problematiken för butikerna i centrum men tror att mycket kommer att hända framöver.

ANNONS

– City utvecklas på ett positivt sätt, det förstoras och förstärks, säger Rosita Suarez Andersson, som tror att utbyggnaden av Eurostop kan komma att stärka cityhandeln.

– Varför inte? Allt kan ju i slutänden bakas ihop till ett bra utbud för alla kunder och det är ju det vi jobbar för.

Enligt Anette Pantzar, projektledare på Halmstads City, vill en majoritet av medlemmarna i föreningen förlänga öppettiderna till 19 från och med april nästa år. Men det betyder inte att alla säkert kommer att göra det.

– Halmstads City som företagsförening kan bara rekommendera vilka öppettider vi ska ha, vi kan aldrig tvinga någon att de ska ha öppet längre. Men vi hoppas att de flesta ska göra det.

Är det ett problem för er med tanke på att konsumenterna inte kan räkna med att butikerna har samma öppettider som de har på Eurostop?

– Ur konsumenternas synvinkel är det så klart tråkigt om de har tänkt gå in i en specifik affär men i stället möts av låsta dörrar. Men det är ingenting som vi kan gå in och bestämma, säger Anette Pantzar och fortsätter:

– Om du ligger i ett shoppingcenter skriver du på ett avtal om vilka öppettider du måste ha. Jag tror att det kan vara därför en del väljer bort shoppingcenter för att man inte vill bli styrd på det sättet.

ANNONS

När det kommer till parkeringsfrågan har man på Halmstads City tankar om flera möjliga alternativ. Bland annat lobbar man för en lösning där centrums besökare kan parkera gratis i två timmar, enligt Anette Pantzar.

– Vi anser att det hade varit en bra lösning för att öka tillgängligheten till centrum. Men det är andra aktörer och inte vi som bestämmer över parkeringarna.

ANNONS