Grannar till skola störs av skrik, bollek och kraftigt ljus

Klagomålen mot Steningeskolan fortsätter. Barnskrik, bollek och belysning stör flertalet grannar som kräver åtgärder av kommunen. Bland annat vill de att lekredskap ses över och att fritids håller stängt på sommaren.

ANNONS
LocationSteninge||

Nybyggda Steningeskolan fortsätter att orsaka störningar för dem som bor runt omkring. Tidigare klagomål har handlat om att folk kör för fort förbi skolan och att ljuset från byggnaden varit för skarpt.

När det gäller det skarpa ljuset har kommunen gått de klagande till mötes genom att dra ner på antalet ljuskällor kvällstid och minimera belysningen nattetid.

LÄS MER:Grannar får gehör för klagomål på störande ljus

LÄS MER:Hastighet utanför skola sänks inte

Men inte alla grannar är nöjda med dessa åtgärder. Ett tiotal boende har gått ihop och skickat en gemensam skrivelse till kommunen. Klagomålet gäller dock inte bara skarpt ljus, utan även buller från verksamheten.

Störs av skrik och bolldunk

Grannarna skriver att de störs av barnskrik och bollekar och påpekar att bollspelandet inte bara pågår under skoltid utan ofta långt in på kvällar och nätter.

ANNONS

Belysningen anser de fortfarande är för omfattande och skarp.

”Effekten är att jämföra med den vid ett nöjesfält eller en idrottsarena. Detta kraftiga och bländande ljussken tränger in i grannars och närmast kringboendes trädgårdar och bostäder och skapar stor otrivsel”, skriver de.

Grannarna har flera förslag på åtgärder. De vill att kommunen gör bullermätningar vid den tidpunkt då störningarna från skolan är som störst och att dessa mätningar sker vid flera tillfällen.

De vill också att sport- och lekredskap som orsakar buller ska identifieras och om det krävs bytas ut mot andra lekredskap som låter mindre.

Ordningsregler och bullerplank

Grannarna vill dessutom stoppa fritidsverksamhet på skolan under sommaren, att rektorn tar ansvar för att upprätta tydliga ordningsregler för de barn och elever som vistas på skolgården, och att bullerplank och insynsskydd sätts upp.

”Vår hälsa står på spel”, skriver grannarna som berättar att de gjort egna bullermätningar som med råge överskrider tillåtna värden.

Vidare anser grannarna att ljusstyrkan kan justeras ner ytterligare och de ser inte poängen med att ha tänt tidig morgon, sen kväll samt helger och skollov.

I skrivelsen kritiserar grannarna också det förarbete som kommunen gjorde innan beslut fattades om att bygga skolan. De påpekar att det aldrig gjordes någon miljökonsekvensutredning och menar att skolan byggts på olämplig plats, att den är för stor och inte smälter in i omgivningen.

ANNONS

Skrivelsen har landat på miljö- och hälsoskyddsinspektör Maria Ekings bord.

– Vi har inte gjort någon bedömning i ärendet än, utan samlar nu in information från bland annat barn- och ungdomsnämnden och fastighetskontoret för att se om de planerat någon åtgärd. Generellt bedöms inte barns lek som en olägenhet men vi får göra bedömningar på plats när vi har fått in dessa svar, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Granne kräver bullerplank mot barnljud

LÄS OCKSÅ: Granne störs av bollspel och musik från skola

ANNONS