Grannar räddar familjen som förlorade allt i branden

En vecka efter att Evelina Stoica vaknade av att det brann i familjens hem har hon börjat göra sig hemmastadd i ett nytt hus. Familjen som är relativt nyinflyttad i Oskarström har fått stor hjälp av vänliga grannar och främlingar.

ANNONS
LocationOskarström||

Förra måndagen började det brinna i ett äldre trähus i Oskarström. Huset gick att rädda men behöver nu genomgå en fullständig renovering innan någon kommer kunna bo där igen. I lägenheten på ovanvåningen bodde familjen Stoica, två föräldrar och deras tonårsson.

– Jag var hemma och sov. Min svärmor som var på besök såg att det kom rök från vinden och väckte mig, berättar Evelina Stoica när vi träffas i familjens nya tillfälliga hem.

Alla som befann sig i huset kunde ta sig ut utan skador men familjens alla ägodelar blev rökskadade. Eftersom de inte hade någon hemförsäkring stod de i stort sett hemlösa och helt utan kläder och andra nödvändigheter. Då agerade grannen Lina Kindberg trots att de egentligen inte kände varandra.

ANNONS

– Jag såg henne stå i sitt nattlinne och titta på sitt hem som blev helt förstört. Jag tänkte bara att jag var tvungen att hjälpa dem, det var en självklarhet, säger hon.

LÄS MER:Räddningstjänsten släckte brand i äldre träbyggnad

Hjälp från främlingar

Hyresvärden som äger huset hade ett tomt hus stående som familjen kunde flytta in i och skaffade sängar samma dag. Resten av möblerna och prylarna har familjen fått genom att Lina skrev i olika Facebook-grupper och sökte efter saker till familjen.

– Först skrev jag och frågade om det allra nödvändigaste som täcken, kuddar och påslakan. Det var sånt och matvaror som folk kom med först. Sen tänkte jag att de måste kunna bo här ett tag och jag vill att deras son ska känna sig hemma, så då annonserade jag efter möbler och sånt i olika loppisgrupper, berättar Lina.

Responsen från Oskarströmsborna har varit stor. Nu börjar familjens hus likna ett hem.

– Jag vet inte vad jag ska säga eller hur jag ska kunna tacka dem, säger Evelina.

Hur känns det att så många främlingar ställer upp för dig?

– Jag har inga ord. Jag visste inte att det fanns människor med så goda hjärtan.

Huset kommer renoveras

Vad som orsakade branden som startade i taket är inte helt klarlagt. Enligt fastighetsägaren Pdl & W Fastigheter misstänker man att det kan ha att göra med den utvändiga renoveringen av huset som man höll på med. Huset kommer nu att renoveras helt och hållet och det kan ta upp till ett år innan någon kan bo där igen.

ANNONS

– Allt ska rivas ut och torkas ut, det är enorma vattenskador från att de släckte branden. Men det verkar som att det kommer gå att renovera vilket jag är jävligt glad för eftersom det är ett gammalt och vackert hus med långa anor, säger Marcus Wolter som är delägare i Pdl & W Fastigheter.

Paret som bodde i lägenheten på bottenvåningen var bortresta när det brann och kommer också behöva flytta till ett tillfälligt boende.

ANNONS