Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunen har beslutat att hundar ska få vara okopplade på hela Västra stranden. Grannarna som överklagade tyckte att det hade räckt med en del av stranden. Bild: Emma Hasselgren/Arkiv
Kommunen har beslutat att hundar ska få vara okopplade på hela Västra stranden. Grannarna som överklagade tyckte att det hade räckt med en del av stranden. Bild: Emma Hasselgren/Arkiv

Grannar fick inte gehör om okopplade hundar på stranden

De grannar som överklagade kommunens beslut att tillåta okopplade hundar på hela Västra stranden får inte gehör för sina synpunkter.

När politikerna för ett år sedan skulle fatta beslut om att bilda det första kommunala naturreservatet uppstod diskussion om huruvida hundar skulle få vara okopplade på hela Västra stranden, eller endast en del av den.

Fullmäktige fick rösta om saken. S-förslaget att tillåta hundar utan koppel på hela stranden vann då med 51–20.

Tio grannar överklagade

Men det visade sig att sista ordet i frågan inte var sagt. Tio grannar valde att överklaga beslutet till länsstyrelsen.

LÄS MER: Grannar överklagar beslut om okopplade hundar

De var positiva till bildandet av själva reservatet men påpekade att delen om okopplade hundar inte funnits med i det ursprungliga förslaget och att de därför inte hade fått möjlighet att yttra sig.

Grannarna ville att länsstyrelsen skulle upphäva delen om koppelfritt på hela stranden. I sin överklagan framförde de bland annat att lösspringande hundar motverkar syftet med ett naturreservat som ska främja naturlivet och ge allmänheten tillgång till rekreation och naturupplevelse.

De la också fram argument om rädsla för hundar och menade att det hade räckt om okopplade hundar tilläts på endast en del av stranden, såsom det varit tidigare.

Inte rätt att klaga

Länsstyrelsen har nu fattat sitt beslut, utan att egentligen ta ställning i själva sakfrågan. Detta eftersom myndigheten inte anser att de grannar som överklagat har rätt att göra det.

Enskilda personer har sällan rätt att klaga i ärende där bestämmelserna syftar till att tillvarata allmänna intressen, förklarar länsstyrelsen. Undantag görs i vissa fall, men i just det här ärendet har myndigheten inte hittat några särskilda skäl som skulle kunna ge grannarna den klagorätten.

LÄS MER: Hundkoppel splittrade Alliansen när Alets naturreservat klubbades

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här