Grönt ljus för små lägenheter och gatukök på Nyhem

HFAB får klartecken för att bygga 74 smålägenheter på Klackerupsområdet. Den nya detaljplanen säkrar också framtiden för den folkkära Nyhemsgrillen.
– Det är mycket positivt att vi får mindre lägenheter nära högskolan, säger Carl-Johan Berthilsson (M), förste vice ordförande i samhällsbyggnadsutskottet.

ANNONS
|

Utskottet beslutade på sitt senaste möte att anta den detaljplan för området som har varit ute på samråd.

LÄS MER:Små lägenheter ska byggas på Klackerup

Bakgrunden är att det kommunala bostadsbolaget HFAB vill förtäta på Nyhem, mellan Klackerupsgatan, Stålgatan och befintlig bussgata. Totalt vill bolaget bygga 74 lägenheter, framför allt ettor och tvåor. Tanken är att nästan hälften av lägenheterna ska vara max 35 kvadratmeter stora.

Fyra till sex våningar

Från början ville HFAB bygga i åtta våningar, men detta backade bolaget senare ifrån. Nu är planen i stället fyra–sex våningar samt en vindsvåning.

Kulturmiljö Halland har under processens gång uttryckt att den nya bebyggelsen blir för hög i förhållande till befintlig men inte fått gehör för den synpunkten.

ANNONS

De nya flerbostadshusen ska byggas i form av ett L. De servicebyggnader som i dag ligger utmed bussgatan rivs för att ge plats åt de nya bostäderna.

– Med den här utformningen ges det möjlighet att skapa en innergård och flerbostadshusen blir som en barriär mot bussgatan, säger Jenny Axelsson (C), ordförande i utskottet.

Välkommet tillskott

Både hon och Carl-Johan Berthilsson är positiva till planerna och påpekar att lägenheterna kommer att hamna nära både kollektivtrafik, service och högskolan.

– 74 små lägenheter blir ett välkommet tillskott, säger Carl-Johan Berthilsson.

– Dessutom tas ingen ny mark i anspråk utan man använder befintlig. Jag tycker att det är en klok användning av ytan, tillägger Jenny Axelsson.

Den nya detaljplanen gör också att framtiden för Nyhemsgrillen, i folkmun kallad Fete-Gretas, säkras genom att verksamheten får ett permanent bygglov. Gatuköket tvingades flytta i början av 2015 för att ge plats åt 16-våningshuset på Nyhem.

När detaljplanen väl har vunnit laga kraft räknar kommunen med att det kommer att ta fem år innan bostäderna är på plats.

LÄS MER HÄR: Nyhemsgrillen åkte lastbil till nya platsen

LÄS MER HÄR: Höghus byggs på Nyhems torg

ANNONS