Grönt ljus för dagvattendammar vid Trottaberg

Byggnadsnämnden har beviljat ett nytt marklov för de fyra dagvattendammar söder om bussgatan vid Trottaberg – dammarna behövs för att förhindra översvämningar vid skyfall.

ANNONS
|

HP har tidigare rapporterat om dagvattendammarna vid Trottaberg. På grund av en miss skickade Halmstads kommun inte ut information till de berörda grannarna, och utbyggnaden kom som en överraskning för dem.

LÄS MER: Grannar till Ranagård väcktes av grävmaskin – rasar: ”Vi visste inget”

Marklovet överklagades av grannarna och upphävdes av länsstyrelsen den 14 november.

I beslutet fick kommunen bakläxa på flera punkter, inte bara i det avseendet att byggnadskontoret inte informerat de berörda grannarna om projektet.

Det handlade bland annat om att det inte framgick hur nära de klagande grannarnas fastighet som dammarna skulle anläggas. Kommunen hade inte heller gjort en tillräckligt tillfredsställande analys med hänvisning till förändringen av naturmiljön på platsen.

ANNONS

LÄS MER: Kommunen får bakläxa om dagvattendammar på Ranagård

Nu har byggnadsnämnden fattat beslut om att bevilja ett nytt marklov för dammarna. De behövs för att förhindra översvämningar vid framtida skyfall, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Det nya marklovet bedöms inte strida mot gällande detaljplan. Dammarna är placerade på parkmark och det finns inte någon risk för väsentliga olägenheter på grund av dem, enligt beslutet.

”Vid en samlad bedömning av enskildas intressen och det allmänna intresset att hantera dagvatten så att inte översvämningar uppstår, bedöms det allmänna intresset väga tyngst”, skriver nämnden.

De aktuella dagvattendammarna är gräsbeväxta fördjupningar som ska stå tomma när det inte regnar. Endast vid en mer omfattande nederbörd, som kommer ungefär vart tjugonde år, förväntas vattennivån i dammarna vara cirka en meter.

ANNONS