Grävarbete för fiber skapar stor irritation

Jörgen Werneskog är irriterad på Halmstads stadsnät som grävde för fiberanslutning i våras. Tomten är inte iordningsställd efter detta.

ANNONS
|

Irritationen delar han med andra Eldsbergabor som också vill veta när deras tomter ställs i ordning.

– Vi blev lovade att det skulle göras om en månad. Jag har ringt Halmstads stadsnät fyra gånger för att fråga men får bara undvikande svar. Det som irriterar mig mest är deras nonchalans, säger Jörgen Werneskog.

Markarbetena för fiberanslutningen påbörjades i mars. Även detta irriterar Jörgen Werneskog. Plötsligt en dag överraskades han av en person från entreprenörfirman som ringde på dörren och berättade att de skulle börja gräva.

– Jag hade inte fått någon förhandsinformation. Men då bröt de upp asfalteringen utanför vår häck på en sträcka av cirka 30 meter, säger han.

ANNONS

Jörgen Werneskog tillhör dem som inte tecknade sig för anslutning till fibernätet. Men av Halmstads stadsnät hade han fått veta att de ändå förbereder för fastighets­ägare så att de ska kunna ansluta sig i efterhand.

– Anslutningen är för dyr för hustruns och min kassa och om några år är fibernätet omodernt. Då väntar jag hellre på 5G som blir billigare, säger han.

När dragningen var klar lovade entreprenören att återkomma inom en månad för att ställa i ordning efter arbetet.

Jörgen Werneskog blir ledsen när han tittar på sträckan längs med häcken där asfalten är upp­riven. Utanför tomtgräsen finns ett litet grönområde som han sköter om på servitut sedan 1993. En del av det har inte gått att klippa sedan entreprenören var där.

– I gräset ligger stenar grus och bitar av asfalten. Min gräsklippare skulle gå sönder om jag klipper gräset så nu växer det vilt. Jag vill inte att grönområdet ska se ut så här efter att ha tagit hand om skötseln av det i så många år, säger han.

Eldsberga har drabbats olyckligt anser Per-Erik Henriksson, projektchef på Halmstads stadsnät. Normalt återställs ett område när schaktningsarbetena är klara, fibrerna ligger säkert på plats och markytan har satt sig. Men innan detta var klart i Eldsberga gick en underentreprenör i konkurs.

ANNONS

– Konkursen har indirekt också påverkat den totalentreprenör som vi hade upphandlat. Även detta företag har fått likviditetsproblem och banken har fryst tillgångarna, säger han.

Halmstads stadsnät hade på tisdagen ett möte med totalentreprenören. Efteråt lade Halmstads stadsnät upp en plan för hur arbetena i Eldsberga ska avslutas.

– Vi har beslutat att upphandla en annan entreprenör som sopar rent, krattar bort stenar och lägger ny asfalt. Det kommer att ta lite tid, men vi påbörjar upphandlingen så snart som möjligt, säger han.

Per-Erik Henriksson har förståelse för att Eldsbergaborna är irriterade och att många har ringt.

– Vi har helt enkelt inte haft svar att ge till dem, men det har vi nu, säger han.

ANNONS