Hallänningarna har goda möjligheter att boka tid för att få göra ett antikroppstest. Resultaten visar hittills ganska låga nivåer av personer som utvecklat antikroppar.
Hallänningarna har goda möjligheter att boka tid för att få göra ett antikroppstest. Resultaten visar hittills ganska låga nivåer av personer som utvecklat antikroppar. Bild: Jenny Förander

Gott om lediga tider för antikroppstester

Region Hallands kapacitet för att göra antikroppstester är tillräcklig. Det finns gott om lediga tider för den som vill boka.

ANNONS
|

Sedan 1 oktober kan hallänningarna boka tid hos en vårdcentral eller på anvisade laboratorier för att få besked om de har utvecklat antikroppar för coronaviruset.

Tidigare var testerna endast tillgängliga för vård- och omsorgspersonal. Men när alla nu kan göra testerna verkar det inte ha varit någon rusning, i vart fall inte ha varit så stort intresse att kapaciteten överskridits.

Inget högt tryck

– Generellt sett finns det bra med lediga tider. Vi har tittat på bokningarna under kommande vecka och på alla stationer som erbjuder testning finns det lediga tider under vecka 41, berättar Maria Löfgren. biträdande smittskyddsläkare och konstaterar:

– Så trycket verkar inte ha varit särskilt högt, det finns tillgängliga tider.

ANNONS

Provtagningen sker alltså på vårdcentraler och provtagningsenheter och de återkopplingar och siffror Maria Löfgren hänvisar till gäller tillgången till provtagning på vårdcentralerna.

– Därför har jag har ingen exakt siffra för hur många lediga tider det finns tillgängligt totalt.

Fortsatt försiktighet

Antikroppstestet sker genom ett blodprov i armvecket.

Hur ser utfallet ut hittills?

– Jag har inget utfall för de senaste dagarna. Men under hela perioden fram till och med vecka 39 var 6,5 procent av hallänningarna positiva för antikroppar. Tittar man bara på vecka 39 var 5,2 procent positiva. Vi har inte fått siffrorna för vecka 40 ännu, konstaterar Maria Löfgren och summerar:

– Det är relativt låga tal. Och det i sig indikerar att det fortfarande finns många hallänningar som mottagliga för Covid-19-infektion. Och därmed är det fortfarande jätteviktigt att vi håller avstånd och tvättar händer och allt det där.

Nytta av beskedet

Hon tänker sig att de som nu väljer att göra antikroppstestet är personer som faktiskt har skäl att tro att de har antikroppar.

– Det vill säga de som i våras var sjuka och hade typiska symptom för Covid-19, men inte blev provtagna. Det kommer säkert också att vara de som känner att de har nytta av ett besked, som exempelvis att man har anhöriga som man vill träffa och kan göra i större utsträckning om man vet att man har antikroppar, säger Maria Löfgren och försäkrar:

ANNONS

– Vi följer utvecklingen hela tiden. Ser vi att det slår i taket och att det blir en lång kö till provtagning i webbtidboken får vi ta ställning till om man kan utöka antalet prover. Men hittills ser det ut som att de tider som finns räcker för att möta efterfrågan.

ANNONS