På Kattegattgymnasiet uppmuntras eleverna till fysisk motion. Två gånger i veckan får de möjlighet att gå på gratis gympass med läraren Sara Karlsson som instruktör.
På Kattegattgymnasiet uppmuntras eleverna till fysisk motion. Två gånger i veckan får de möjlighet att gå på gratis gympass med läraren Sara Karlsson som instruktör.

Goda vanor ska underlätta studierna

En lista med tio goda vanor ska underlätta plugget för eleverna på Kattegattgymnasiet. Att följa punkt nummer två – fysisk träning – blir nu dessutom lättare då eleverna får gå på gratis gympass två gånger i veckan.

ANNONS
|

I tre år har Kattegattgymnasiet samarbetat med hjärnforskare i syfte att förbättra skolresultaten och minska stressen hos eleverna.

Projektet som kallas "Hjärnsmart" handlar om att skapa en medvetenhet om hur hjärnan fungerar och har bland annat mynnat ut i att man tagit fram en lista med tio goda vanor.

Eftersom fysisk träning är av punkterna på listan har skolan skrivit ett avtal med Actic Sverige som innebär att eleverna under ett halvår får möjlighet att vara med på två gratis gympass i veckan.

När HP hälsar på i spinningsalen snurrar pedalerna på elevernas cyklar på högvarv. Framme på scenen sitter Sara Karlsson, lärare på Kattegattgymnasiet, och peppar.

ANNONS

– Sara är instruktör på Actic vilket är en väldig fördel för oss, då slipper vi köpa den tjänsten. Dessutom känner hon eleverna, säger Frank Wedding, som är en av skolans rektorer.

När den snabba musiken stannar av och byts ut mot betydligt lugnare takter pustar Petra Markovic ut på cykeln.

– Jag tycker att det är bra att skolan ordnar detta. De lär ut att det är bra med motion och då tycker jag att det är bra att man får chans att göra det i praktiken också, säger hon.

Petra Markovic, som går andra året på naturprogrammet, har deltagit i projektet sedan ettan och tycker att de tio goda vanorna har varit till nytta.

– Det har gjort att man försöker tänka lite extra på saker som att sova ordentligt, säger hon.

Förutom chans till motion hoppas Frank Wedding att träningspassen ska bidra till integration. Sedan höstterminsstarten deltar elever från skolans språkintroduktion i projektet.

– Här får de svenska och nyanlända eleverna chans att träffas, säger rektorn.

Fakta: Tio goda vanor

1. Mat

2. Fysisk träning

3. Positiv tanke

4. Hantera stress

5. Lär nya saker

6. Repetition

7. Omväxling

8. Ta egna beslut

9. Vänner

10. Sömn

ANNONS