Goda krafter samlade för allas lika värde

Nazipropaganda sprids i Halmstad, så löd HP:s rubrik på förstasidan i onsdags. Halmstad för alla höll tillsammanscafé i helgen och diskuterade publiceringen och oron för framväxande främlingsfientliga krafter.

ANNONS
|

En snara med texten "reserverad för folkförrädare", det föreställer ett av flera propagandablad som nazistiska Nordiska motståndsrörelsens sympatisörer sätter upp i stadsmiljöer runt om i landet.

– Vem ska hänga i den snaran? Det är nog jag. Inte nog med att jag inte är från Sverige. Jag sätter mig upp mot dem också, säger Erkki Grönroos, engagerad antirasist i nätverket Halmstad för alla.

När HP intervjuade "nationalsocialisten" Linus i ett reportage i veckan så bestod en bärande text av den granskande stiftelsen Expos syn på Nordiska motståndsrörelsen, som man inte tvekar att benämna som nazistisk.

– De vill att vi ska säga nationalsocialister, men inom forskningen och bland dem som studerar dem är det vanligaste att man kallar dem för nazister. De framhåller beteckningen som ett skällord och skyller det på judarna, precis som de skyller allt som är dåligt eller kritiskt på judarna, berättade Jonathan Leman, researcher på Expo för HP:s reporter.

ANNONS

Publiceringen har fåttkritik ochErkki Grönroosär en av dem sommenar att det bestående intrycketblev rasistens världsbild som spreds och fick stort utrymme.

– Många läste inte ens den andra texten. Jag vill att vi ska visa att det finns goda krafter lokalt som utgör ett motstånd mot det här, säger Erkki, som fick medhåll av sina vänner i nätverket Halmstad för alla.

– Jag vill att Halmstad ska vara för alla och vi är så många som arbetar för allas lika rättigheter, säger Samar Madwar och förklarar att 50 grupper i hela landet ingår i sammanslutningen tillsammansskapet som arbetar mot intoleranta strömningar i samhället.

Erkki Grönroos upplever att intoleransen ökar.

– Vi känner en stor oro. Jag ser det som en kränkning och ett direkt hot mot oss alla. De vill godkänna vem som får vara i det här landet och vem som inte får vara här. I förlängningen kan det innebära vem som får leva och vem som inte får leva.

Men det här är en ung kille som tillhör en grupp i den absoluta marginalen. De måste ju vara väldigt få jämfört med alla som vill ha demokrati och lika rättigheter?

– Det här är inte en marginell grupp. De här strömningarna växer och det är viktigt att vi i lokalsamhället går ut och säger något. Vi är deras absoluta motpol och vi arbetar fredligt mot all form av diskriminering.

ANNONS
ANNONS