Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Selma Sedelius, kommunikationschef på högskolan i Halmstad Bild: Högskolan i Halmstad/Jari Välitalo
Selma Sedelius, kommunikationschef på högskolan i Halmstad Bild: Högskolan i Halmstad/Jari Välitalo

Glada besked för Högskolan - Ökat bidrag och högt söktryck

Det blir ännu en höst med rekordmånga som vill läsa på högskolan. Samtidigt har Högskolan i Halmstad fått ökat basanslag för forskning med cirka 22 miljoner kronor.

Den 15 april var sista anmälningsdagen för att söka utbildning till höstterminen och Högskolan i Halmstad har även i år sett ett högt söktryck. Sammanlagt är det 256 fler personer som sökt i förstahand än föregående år.

Antalet totalt som sökt antingen en kurs eller program i förstahand ökade med fyra procent gentemot föregående höst.

– Det är en god siffra som var ganska förutsägbar då ökad arbetslöshet ökar antalet sökande till högskolan, berättar Selma Sedelius, kommunikationschef på Högskolan i Halmstad, och fortsätter:

– Bland de som enbart sökt ett program i förstahand så ökade riket med två procent medan vi minskade med två procent. Men man får komma ihåg att vi ökade med 32 procent föregående höst.

Söktrycket beskriver hon som ganska likt tidigare år. Där man kan se en minskning är bland påbyggnadsprogrammen där fler valde att läsa visare på högre nivå efter sin examen under förra hösten.

Bland de programmen som har fått ett uppsving finner vi olika ingenjörsprogram.

– Det är väldigt roligt att det är ingenjörsprogram som ligger som de fyra som har sett störst förändring sen föregående höst, säger Selma Sedelius och tillägger:

– Det är väldigt roligt och vi har sett bra siffror som har visat på en stark uppåtgående trend i flera år för Högskolan. Det är även ett kvitto på att vi har en position som ett attraktivt lärosäte.

Något som också har varit roligt för Högskolan i Halmstad är att de efter regeringens vårändringsbudget får ökat anslag för forskning på 22 miljoner.

Det innebär att Högskolans anslag för forskning istället landar på 102 miljoner kronor. Dessutom får de i budgeten 2 miljoner kronor till sommarkurser.

– Det betyder jättemycket för oss och Högskolan är ett av de lärosäten som får störst procentuell ökning. Det är viktigt för oss att ha bra forskning till gagn för samhället och det här ger ökade möjligheter till att fortsätta med det, säger Stephen Hwang som är rektor för Högskolan i Halmstad.

Han berättar att det ökade anslaget kom lägligt med tanke på att Högskolan är inne i ett intensivt arbete med att ta fram nya forskningsstrategier.

– Stor del av forskningen sker i samverkan med näringslivet, bland annat inom skolområdet och med Region Halland, säger han.

Den 16 juli får de sökande till Högskolan sina antagningsbesked.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!