Glädjefyllda midsommarfiranden i fuktig sommarhetta

Hundratals människor samlades på Hallandsgården för att dansa runt midsommarstången. – Det här är så nära man kan komma ett riktigt midsommarfirande, tycker Carola Besterman.

ANNONS
|

Natten till midsommarafton föll regnet hårt stundvis, men på morgonen hade det avtagit och solen höll sig framme med en fuktig värme.

På Hallandsgården har Sixten Hansson precis fångat en godisask från fiskdammen. Han är på plats med sin syster, mamma och mormor för att fira midsommar och förklarar vad som väntar under dagen.

– Man dansar runt stången, plockar blommor och äter sill. Fast jag äter inte sill. Jag äter potatis och köttbullar, säger han.

Sixten Hanssonharmidsommarkranspå huvudet, precis som resten av familjen. Patrizia Pini från Italien går förbi och ber om att få ta en bild på familjen. Det är hennes första midsommar. Hon är van vid skördefester i sitt hemland, men ett riktigt midsommarfirande har hon inte upplevt tidigare.

ANNONS

– Jag är nyfiken på att se vad det är för konstigheter här. Det verkar vara en folkfest som främjar gemenskap, säger hon.

Emily Erwin kommer från USA och firar också sin första midsommar med sin svenska pojkvän.

– Jag önskar att vi kunde ha något sådant här i USA, det är riktigt roligt, säger hon.

Vuxna och barn hopas snabbt på dansbanan när stången ska kläs. Stora högar med färska eklöv ligger på golvet. I hinkar står nyplockade blommor som snabbt går åt till stången. Allt till tonerav svensk folkmusik framförd avHalmstads Spelmanslag.

Samtidigt i Söndrum samlas hundratals människor vid Hembygdsgården för att fira midsommar. Där sitter barnfamiljer med tårtor på filtarna, några med traditionella jordgubbstårtor och någon med en alternativ ljus jordgubbskladdkaka.

– Jag är här för att dansa runt midsommarstången och sjunga små grodorna, säger Vera Lindroos, 5 år, som firade i Söndrum med sin familj.

Arne Bengtsson, 91 år, brukar fira midsommar i Söndrum. Han tycker om stämningen som är där.

– Jag tycker att det är så roligt att se alla barnen, säger han.

När två kvinnor klädda i folkdräkt börjar sjunga Idas sommarvisa vid stången som precis rests kommer föräldrar med barn i händerna snabbt in i mitten för att dansa.

ANNONS

– Du ska inte tro det blir sommar, ifall inte nån sätter fart... sjunger barn och vuxna medan de går runt stången.

ANNONS