GIVAKT!!! ...och en meters lucka för 220 nya rekryter

Lumpen brukar handla om smuts och ett rent helvete för många. Årets kull av soldater får mer tänka på avstånd och renlighet. Allt i skuggan av covid-19.

ANNONS
|

Under måndagen ryckte 220 nya rekryter in i Halmstad. Det kommer bli elva speciella månader de har framför sig.

– Påverkan av covid-19 kommer bli den absolut tydligaste skillnaden. Vi har ändrat lite på utbildningen tidsmässigt. De kommer få stanna i Halmstad de första fyra veckorna och sedan får de en vecka hemma, säger bataljonchef Sofia Westermark, Lv 6.

På hemmaplan väntar hemstudier vilket är en nyhet för Försvarsmakten.

– Vi vill minska resandet i landet och främst då med kollektivtrafik. Vi ser att vi tar vårt ansvar, säger Sofia Westermark.

I hela Sverige rycker omkring 4500 rekryter in för värnpliktsutbildning under sommaren och hösten. En av dessa är Edvin Hunefalk från Höganäs.

ANNONS

–Det ska bli spännande. Jag vet inte riktigt vad som väntar men det ska bli utmanande, säger han.

Edvin Hunefalk ska specialisera sig till mekaniker och bakom honom i kön in till materialförrådet väntar den blivande sjukvårdssoldaten Elsa Althoff. Hon ser främst fram emot gemenskapen i lumpen, vilket kan vara bra när det blir färre hemresor på grund av covid-19.

–Jag tänker att tiden kommer att gå ganska snabbt för att man jobbar mycket, så det är okej, säger Elsa Althoff från Göteborg.

Som extra försiktighetsåtgärd har man valt att förlägga soldaterna på två kaserner istället för bara en. För Elsa Althoff är tankarna mer på hunden där hemma än på att smittas av covid-19.

– Det känns ganska lugnt för det är inget jag tänker så värst mycket på.

ANNONS