Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Getingeskolan inte så dålig som befarat.

Getingeskolan inte så dålig som befarat

Getingeskolans inomhusmiljö är inte så dålig som man har trott. Det är resultatet av en detaljerad teknisk undersökning som gjorts av byggnaden.

Experter bedömer till och med att skolbyggnaden skulle kunna användas för undervisning igen efter omfattande renovering.

Skolan utrymdes i höstas efter att elever och personal drabbats av olika hälsobesvär. 

Men nu visar den tekniska undersökningen att de byggnadstekniska skadorna, fuktskadorna i vissa utrymmen och det bristande underhållet inte har påverkat inomhusmiljön i någon väsentlig grad.

Däremot finns det brister i ventilationen. Luftflödena har inte varit anpassade efter antalet personer i lokalen. Det har påverkat inomhusmiljön.

En enkätundersökning som omfattar 501 svar från personal, elever och vårdnadshavare visar generella klagomål på instängd, dålig och torr luft samt obehaglig lukt. 

Specialistläkaren i yrkes- och miljömedicin Kjell Andersson, som genomfört enkätundersökningen, menar att skolan i grunden är bra, men genom bristande underhåll har det uppstått bland annat fuktskador.

– Den som konstruerade byggnaden var före sin tid och använde ett isolerande skikt i grunden vilket har hindrat fukten från att ta sig in i byggnaden, säger han.

– Att elever och personal ändå har fått besvär kan bero på att det gjorts arbeten i byggnaden där det frigjorts partiklar i kombination med att ventilationen inte har fungerat som den skulle, säger Kjell Andersson.

Han tycker att det var rätt att evakuera lokalerna. Men han ser inga skäl att avråda från att man använder lokalerna igen, under förutsättning att bristerna åtgärdas.

Men politikerna i barn- och ungdomsnämnden har bestämt sig. Det ska byggas en ny skola som ersättning för Getingeskolan.

– Det finns ingen anledning att ändra det beslutet. Det är min, och som jag uppfattar det även nämndens, uppfattning, säger Tove Bergman (MP), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

– Det handlar inte bara om hälsoaspekterna, utan även om att det behövs en ny skola för att kunna anpassa verksamheten efter dagens arbetssätt i skolan.

Mattias Bengtsson, företrädare för föräldraföreningen i Getinge, anser inte att en återflytt till den gamla skolan är tänkbar.

– Vi har frågat konsulterna om eleverna kunde flytta in direkt men svaret var nej.
Även om fastighetskontoret skulle renovera skolan är det inget alternativ.

– Fastighetskontoret har förbrukat sitt förtroende. De har ljugit för oss flera gånger om reparationer som inte varit gjorda, säger Robert Andersson från föräldraföreningen.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här