Karin Starrin har hunnit med två rektorstillsättningar under sina sju år som ordförande för Högskolan i Halmstad – senast Stephen Hwang.
Karin Starrin har hunnit med två rektorstillsättningar under sina sju år som ordförande för Högskolan i Halmstad – senast Stephen Hwang.

Getinge-vd tar över rodret på Högskolan

Högskolan har inte bara fått en ny rektor – vid månadsskiftet blir Harald Castler, vice vd på Getinge AB, ny ordförande. – Under mina sju år som ordförande har Högskolan koncentrerat utbudet och gått mer mot kvalitet, säger avgående Karin Starrin.

ANNONS
|

Redan innan Karin Starrin tillträdde som ordförande för Högskolan i Halmstad 2010 följde hon lärosätets utveckling som halländsk landshövding 1997–2004.

– Det är naturligt att det är yvigt i början på ett ungt lärosäte, där man till varje pris vill växa på alla områden, säger hon när HP ber henne blicka tillbaka.

– På senare år har inriktningen mer varit att koncentrera oss på färre saker, som vi verkligen kan vara bra på, säger Starrin, efter att på fredagen blivit avtackad av styrelsen.

Hon pekar på att hon hunnit med två rektorsrekryteringar.

– Vid båda tillfällena har jag poängterat att Högskolan i Halmstad inte är någon avgränsad verksamhet, utan en viktig del av hela samhället som har stor betydelse för både Halmstads och hela Hallands utveckling.

ANNONS

Starrin, som fyller 70 år i höst, säger sig inte ha någon brist på uppdrag framöver.

– Men vid min ålder har man förmånen att välja vad man vill lägga sin tid på.

Hon tror att hennes efterträdare, Harald Castler, kommer att passa perfekt för ordförandeposten.

– Han är verkligen lokalt förankrad: bor i Vilshärad, uppvuxen i Halmstad och har varit verksam på Getinge AB i många år, förklarar Starrin.

Som ordförande har han också en del gemensamt med Högskolan i Halmstads förste ordförande, Getinge AB:s huvudägare Carl Bennet som ledde lärosätet 1998–2003.

– Harald berättade att han ringde Carl och frågade vad han tyckte innan han tackade ja, säger Starrin.

Den 60-årige Castler har dock inte utbildat sig på Högskolan. Sin civilingenjörsexamen inom kemiteknik läste han in vid Lunds universitet 1976–1982.

Fakta: Högskolestyrelsen

Efter beslut av regeringen ser styrelsen för Högskolan i Halmstad ut så här från och med maj 2017 till och med april 2020 när det gäller externa ledamöter:

Vice vd Harald Castler

Vd Mats Dörring

Professor Staffan Edén

Professor Jesper Falkheimer

Vd Monica Karlsson

Förra utredaren Lena Eriksson

Förra generaldirektören Ewa Ställdal Eriksson

Avdelningschef Amelie von Zweigbergk

De fem förstnämnda är nya, medan de tre sista sitter kvar.

ANNONS