Nya lokaler. Nu är det klart att Getingeeleverna flyttar till Plönninge, meddelar barn- och ungdomsnämndens ordförande Tove Bergman (MP).
Nya lokaler. Nu är det klart att Getingeeleverna flyttar till Plönninge, meddelar barn- och ungdomsnämndens ordförande Tove Bergman (MP).

Getinge högstadium flyttar till Plönninge

De 335 eleverna på Getingeskolans årskurser 6-9 får från och med torsdag i nästa vecka undervisning på Plönninge.

ANNONS

– Jag har i dag på barn- och ungdomsnämndens vägnar beslutat att hyra lokalerna på Plönninge. Fastighetskontoret kommer sedan att formellt teckna hyresavtal och förhandla om hyran, sade Tove Bergman (MP), ordförande i nämnden vid en presskonferens på fredagen.

– Det är viktigt att personalen och eleverna får en möjlighet att se framåt. Att de får en nystart. Jag upplever att den nystarten redan har börjat i och med att vi har löst frågan om ersättningslokaler på kort och medellång sikt. Nu kan eleverna få studiero och en bra arbetsmiljö, säger Tove Bergman.

I början av nästa vecka fortsätter undervisningen av de 335 elever som evakuerats från högstadiedelen på Getingeskolan på olika ställen.

ANNONS

– Måndag och tisdag kommer eleverna att vara bland annat på Halmstads arena, på Ön, på rådhuset och Halmstads högskola där de får undervisning i allt från språk, historia, geografi till idrott, berättar förvaltningschef Pauline Broholm Lindberg.

Onsdagen får eleverna ägna åt självstudier och på torsdag är det inflyttning i de nya lokalerna på Plönninge.

Som HP tidigare skrivit har kommunen beställt paviljonger som ska vara på plats i juni 2017, där eleverna ska gå i väntan på att det byggs en ny skola, vilket kommer att ta ett par tre år.

Fastighetskontoret fortsätter nu att ta prover på ventilation och byggnadsmaterial i Getingeskolans lokaler. Men oavsett vilka resultat som kommer ut av detta, blir det inte aktuellt att låta eleverna flytta tillbaka, om man får tro barn- och ungdomsnämndens ordförande.

– Min uppfattning är att det är uteslutet att gå tillbaka till högstadiedelen på Getingeskolan, säger Tove Bergman.

Den äldsta delen av Getingeskolan byggdes 1951. Där går i dag elever i årskurserna F-3 efter att de har fått flytta från sina tidigare lokaler i en del som byggdes på 1970-talet och där inomhusmiljön dömts ut av arbetsmiljöverket. Högstadiedelen, som nu har evakuerats, byggdes på 1980-talet.

– Enligt de undersökningar som har gjorts är miljön okej i den äldsta delen. Det blir en senare fråga om den delen ska vara kvar när det byggs nytt. Inga sådana beslut har ännu fattats, säger Pauline Broholm Lindberg.

ANNONS

Just nu tar barn- och ungdomsförvaltningen fram underlag för en ny skola som ersättning för hela eller delar av Getingeskolan. Underlaget ska presenteras för barn- och ungdomsnämnden i november. Om nämnden godkänner förslaget kommer det att skickas vidare till kommunfullmäktige för beslut.

– Jag hoppas att det hinner tas upp i kommunfullmäktige i februari nästa år, säger Tove Bergman.

ANNONS