Gamla bokbussen har gjort sitt - får två mindre ersättare

Kommunens gamla bokbuss har snart rullat färdigt i Halmstad. Trotjänaren ska ersättas med två mindre fordon med målet att nå ut till fler barn och unga.
– Vi vill kunna komma ut till fler förskolor än vi gör i dag, säger Finn Axelsson, bibliotekschef.

ANNONS
LocationHalmstad||

Bokbussen har varit i drift sedan 2007 och bedöms snart ha gjort sitt. Biblioteket planerar nu för att ersätta bussen inte bara med ett – utan två – nya fordon.

– Tanken är att vi ska kunna bygga upp en större flexibilitet och nå prioriterade grupper, framför allt barn i förskoleåldern. Vi ser ett utökat behov på förskolor att vi behöver jobba mycket med att få in den språkliga utvecklingen och läsverksamhet, säger Finn Axelsson och fortsätter:

– I dag hinner vi inte med alla förskolor, och vi tvingas ibland göra kortare stopp. Med två bussar kan vi komma ut till fler förskolor och även göra längre stopp.

ANNONS

Mindre fordon

De nya biblioteksbussarna är inte lika stora som den nuvarande som är som en vanlig regionbuss. Finn Axelsson beskriver de nya som en hästtransport, ungefär hälften så stor som den nuvarande.

Å andra sidan är de mer tillgänglighetsanpassade och personen bakom ratten behöver endast B-körkort tillägger han.

– Tillgängligheten på befintlig buss är inte optimal, det är en trappa man behöver gå upp för. På de mindre finns en lågtrösklad ramp.

Färre kvällsturer

Bokbussen kör i dag enligt en turlista till skolor, förskolor och landsbygden. Denna turlista behöver ses över och det kan leda till att det blir färre kvällsturer på landsbygden, säger Finn Axelsson.

– Det hoppas vi i så fall kunna kompensera dels genom den nya meröppet-funktionen på våra närbibliotek runt om i kommunen, dels med tjänsterna Boken kommer och Daisy direkt som levererar medier hem till låntagare.

Bokbussen har, efter Stadsbiblioteket, flest utlån och majoriteten av dessa utlån står barn och unga för.

Tanken är att de nya bussarna ska börja rulla i slutet av 2024 eller i början av 2025.

ANNONS