Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Gör sig redo för storövning

För första gången har FMTS soldater inne på repövning, men redan nästa år ska de dra på sig uniformen igen. Då kallas de in till den största militärövningen i Sverige på 20 år.

Tio år efter att de ryckte in i lumpen infann sig på torsdagen 44 mekaniker och ledningssoldater på Försvarsmaktens tekniska skola för repetitionsutbildning.

– Det är bara fyra av dem vi kallat in som inte kommit, så uppslutningen är godkänd, säger Jörgen Sennow, ställföreträdande chef för första tekniska bataljonen.

När vi följer deras övningar på fredagen handlar det bland annat om att få skyddsmaskerna att sitta tätt och att ställa in siktet på automatkarbinerna.

– Vi har dem inne nio dagar på raken, där vi bland annat ligger ute i fält ett par dygn i Ringenäs, berättar major Sennow och fortsätter:

– Fokus ligger på de personliga färdigheterna och förmågan att kunna försvara sig i strid.
I september nästa år ska de kallas in igen och vara med i Försvarsmaktens stora övning Aurora 17, där över 16 000 deltar.

– Vi ska då öva i Stockholmsområdet och låta alla gå in i sina befattningar för att träna på de uppgifter de har i förbandet, förklarar Jörgen Sennow.

Sikta noga

På skjutbanan intill Galgberget börjar de med att skjuta från 30 meter för att se till att kulorna träffar där de siktar.

Robin Eklund från Trelleborg är en av dem som skruvar på siktet för att justera det i höjd- och sidled. Problemet är att hålen i tavlan är lite utspridda, så han är inte helt säker på åt vilket håll han ska skruva reglagen.

– Man är lite ringrostig tio år efter att man höll i en Ak 5 senast, säger han och skrattar.

Nya vapen

Han visar även att automatkarbinen har vidareutvecklats efter att han muckade. Numera sitter det ett rödpunktssikte ovanpå, som förbättrar träffsannolikheten. Dessutom går axelstödet att fälla in, säkringen kan nås från både vänster och höger sida, och när man byter magasin behövs ingen mantelrörelse.

– Det är bra att lära sig det senaste, men min huvuduppgift är inte att strida, säger Robin Eklund och berättar att han ska kunna serva och reparera stridsfordon i fält.

– Ett tag låg allt fokus på Afghanistan, men jag tycker det är bra att man nu börjar med att kunna försvara sig på hemmaplan först, säger kapten Mats Silfver, ett av hans befäl.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!