Stephan Lund är ordförande för Fritidsföreningen Måsen på Östra stranden. Själv bor han i Nässjö men har haft sommarstuga i Halmstad sedan mitten av 80-talet.
Stephan Lund är ordförande för Fritidsföreningen Måsen på Östra stranden. Själv bor han i Nässjö men har haft sommarstuga i Halmstad sedan mitten av 80-talet. Bild: Privat/Jörgen Alström

Gäster dominerar i stugområdena

Majoriteten av alla fritidshus i Halmstad ägs av personer bosatta i en annan kommun. Men hittills i år har den småländska invasionen varit en aning försiktigare än vanligtvis.

ANNONS
LocationÖstra stranden||

I Halmstads kommun finns drygt 6 000 fritidshus och i drygt 4 000 av dem semestrar personer som i vanliga fall inte bor i Halmstad. Enligt statistik från SCB är Halland ett av de län som lockar flest stugsugna från andra län, 65 procent av ägarna till fritidshusen i Halland bor i ett annat län.

Stugägaren Stephan Lund bekräftar stereotypen av en smålänning som gärna semestrar i Halmstad. Han är aktiv i fritidsföreningen Måsen och har haft stuga på Östra stranden sedan mitten av 80-talet.

– Då hade jag precis flyttat till Värnamo och tyckte det var ett lämpligt avstånd. Det kändes bra socialt eftersom jag kände flera som spenderade somrarna i Halmstad men det är också nostalgiskt för mig. Men från början var nog orsaken att det fanns bra tågförbindelser, berättar Stephan som är uppvuxen i Nässjö men började besöka Halmstad om somrarna redan som barn.

ANNONS

Geografisk spridning bland stugägare

I föreningen Måsen med omkring 180 medlemmar finns stugägare från stora delar av landet, men allra flest är från Småland. Stephan tror smålänningarnas kärlek för Halmstad handlar om badstränderna som saknas i de småländska skogarna och att det numera har blivit en tradition.

– Vi har en ganska stor geografisk spridning i föreningen. Det tror jag beror på att man har ärvt stugorna som har gått i generationer och barnen har flyttat runt, säger han.

Tillresta stugägare

Coronapandemin har inte undgått semesterparadiset. Stephan har märkt en försiktighet bland grannarna.

– Vi märkte att det kanske var 30 procent färre här under långhelgerna i våras och försiktigheten har hållit i sig. När jag lämnade Halmstad senast för en vecka sedan började det komma en del folk. Men i vanliga fall är det fullt i alla hus alla helger vid denna tiden men det är det långt i från nu, säger han.

Under början av semestersäsongen har röster höjts om resandet inom landet. Sedan mitten av juni har det varit fritt för symptomfria personer att resa i Sverige men protester mot turistinvasioner har fortsatt synas på sociala medier. Men Stephan har inte märkt att han har behandlats annorlunda i Halmstad för att han rest hit.

ANNONS

– Det har jag inte alls tänkt på men samtidigt har vi varit mer försiktiga. Kontaktytorna har varit mindre från våran sida också.

Fritidshus i Halland

Laholm: 4 896 fritidshus varav 3 248 ägs av personer från annan kommun (66 procent)

Halmstad: 6 028 fritidshus varav 4 175 ägs av personer från annan kommun (69 procent)

Hylte: 1 094 fritidshus varav 407 ägs av personer från annan kommun (37 procent)

Falkenberg: 4 916 fritidshus varav 3 738 ägs av person från annan kommun (76 procent)

Varberg: 5 191 fritidshus varav 3 924 ägs av personer från annan kommun (76 procent)

Kungsbacka: 3 030 fritidshus varav 2 094 ägs av personer från annan kommun (69 procent)

Halland totalt: 25 155 fritidshus varav 17 586 ägs av personer från en annan kommun än den kommun stugan finns i (70 procent), 65 procent av stugägarna bor dessutom i ett annat län.

Med fritidshus avses värderingsenheter eller taxeringsenheter som saknar folkbokförd befolkning och är taxerade som lantbruksenhet med småhus eller med bostadsbyggnadsvärde under 50 000 kronor, småhusenhet som är bebyggd, på ofri grund eller har ett byggnadsvärde under 50 000 kronor.

Källa: SCB

ANNONS