Ingvar Andersson, i blå skjorta, ansvarade för säkerheten och såg till att ingen av besökarna druttade i vattnet där båtarna lade till vid Trången i Tylösand. "Jag har träffat så många positiva och glada personer de här dagarna", säger han. Bild: Benjamin Andreasson.
Ingvar Andersson, i blå skjorta, ansvarade för säkerheten och såg till att ingen av besökarna druttade i vattnet där båtarna lade till vid Trången i Tylösand. "Jag har träffat så många positiva och glada personer de här dagarna", säger han. Bild: Benjamin Andreasson.

Fyrvisning på Tylön blev en jättesuccé

308 personer fick möjlighet att besöka Tylö fyr i helgen, och nu hoppas arrangörerna att Tylön blir ett permanent turistmål.

ANNONS
|

I helgen hade allmänheten möjlighet att besöka Tylö fyr i samband med firandet av de Internationella fyrdagarna.

– Turistbyrån sa så sent som i fredags att de hade en fullständig anstormning av förfrågningar, säger initiativtagaren Anders Widén.

Statens fastighetsverk hade av säkerhetsskäl satt en maxgräns på 154 besökare om dagen till den gamla fyren.

– Med tanke på intresset hade det nog gått att sälja ut ytterligare en dagskvot med biljetter, säger Anders Widén.

Att folk skulle vilja vallfärda till fyren var det nog ingen som räknade med när fyren byggdes år 1870.

– Det är trångt, halt, och vi kan bara släppa in sex personer åt gången i fyren. Men alla som varit uppe i fyren kommer ner med stora leenden och säger att det var en fantastisk upplevelse.

ANNONS

Ingegerd Jönsson och Yvonne Wallin läste i HP i förra veckan att fyren skulle hålla öppet, och båda är nöjda när de tar klivet från motorbåten tillbaka till fastlandet.

– Guiderna på ön var väldigt duktiga, säger Ingegerd Jönsson.

Yvonne Wallin håller med.

– Och kan man ha så här mycket tur med vädret? Det är verkligen härligt, säger hon.

Bland besökarna fanns många Halmstad-bor som bott i stan under hela livet, men inte haft möjlighet att åka ut till Tylön förrän nu.

– Den äldsta besökaren under helgen var 90 år. Hon hade varit på ön förut, men det var 70 år sedan, säger Micael Nilsson, som körde en av båtarna.

Föreningen Tylöns vänner vill att fler ska kunna besöka ön.

– Jag kallar gattet mot Tylön för Halmstads största vallgrav, eftersom det är svårt för många att ta sig dit ut. Nu hoppas vi att Tylöns vänner, i samarbete med Statens fastighetsverk, ska ha möjlighet att öppna upp för besök till ön under fler perioder, säger Anders Widén.

Lite om Tylö fyr

1870var fyren färdigbyggd i plåt efter en konstruktion av Nils Gustav von Heidenstam (far till poeten Verner). Fyren var bemannad med en fyrmästare och två fyrvaktare som höll liv i oljelampan dygnet runt. Familjerna bodde på ön och tidvis hade barnen egen lärare

1968Tylö fyr släcktes och ersattes av den fjärrmanövrerade Tylögrund strax intill

1993förklarades Tylö fyr som byggnadsminne

2009var renoveringen för 4,5 miljoner kronor klar

ANNONS