Frågor. Agneta Claesson, i mitten, tillsammans med Ulf Johansson och Hava Hasic svarade på pensionsspararnas frågor under helgen.
Frågor. Agneta Claesson, i mitten, tillsammans med Ulf Johansson och Hava Hasic svarade på pensionsspararnas frågor under helgen.

Fyra frågor till Agneta Claesson

Från Pensionsmyndigheten, som under helgen står på Eurostop och pratar om det orangea kuvertet som Halmstadborna i dagarna får hem i brevlådan.

ANNONS
|

Vad är det ni gör här?

– Vi står här och besvarar frågor om pensionen och kuvertet. Det finns ett intresse och vi ser att det har ökat, så det är uppskattat att vi står här. De flesta som frågar oss någonting är de som kanske inte tycker att frågan är så pass angelägen att man ringer till Pensionsmyndigheten, men då passar man på när man går förbi oss.

Vad är den vanligaste frågan ni får?

– Den vanligaste frågan är hur mycket man får i månaden. Det kan man se om man gör prognosen på hemsidan och då kan man även se om det kanske är någonting man behöver göra för att få mer, till exempel spara själv eller liknande.

ANNONS

Finns det några vanliga misstag?

– Ett misstag folk gör är att de tror att pensionen står och faller med premiepensionen, den delen som är placerad i fonder. Framför allt efter den stora debatten som har varit, men den största delen av pensionen är inte alls placerad i fonder. Man kan absolut klara av att placera den delen själv eller bara låta den vara, det fungerar också. Sedan så är det kanske så att kvinnor jobbar deltid, vabbar eller liknande i större utsträckning än deras män. Det påverkar också pensionen i slutändan och om förhållandet inte skulle hålla så skiljs man åt med helt olika förutsättningar.

Har du några tips för pensionssparare?

– Jobba vitt, se till att ha en tjänstepension och jobba länge. Man ska inte tänka på sin pension varje dag, men man kan se det orangea kuvertet som en påminnelse att se över den en gång om året och vid stora livshändelser, som när man köper bostad, när man byter arbete, när man skaffar barn och när man gifter eller skiljer sig. Men man måste se till att leva i nuet också.

ANNONS