Gunnar Johansson har forskat om ett sätt att nå ihållande viktminskning hos överviktiga, kallat Matordning på recept.
Gunnar Johansson har forskat om ett sätt att nå ihållande viktminskning hos överviktiga, kallat Matordning på recept.

Fusk med forskning anses inte bevisad

Centrala etikprövningsnämnden anser inte att det rört sig om plagiat eller stöld när andra forskare skrivit artiklar om professor Gunnar Johanssons projekt – eftersom det funnits ett avtal.

ANNONS
|

HP har i en rad artiklar berättat om turerna kring professor Gunnar Johanssons forskning på Högskolan i Halmstad. I maj i år anmälde han att andra forskare tagit över hans forskningsprojekt och håller honom utanför.

Eftersom professorn ansåg att Högskolan var partisk ville han att dåvarande rektorn, Mikael Alexandersson, skulle låta Centrala etikprövningsnämnden titta på fallet som en utomstående instans.

Rektorn lät dock den lokala oredlighetsnämnden granska anmälan. Denna nämnd kom i oktober fram till att det inte skett något konstigt med forskningsprojektet Matordning på recept, som professor Johansson initierat redan innan han kom till Halmstad.

Samtidigt begärde den lokala nämnden ett yttrande från Centrala etikprövningsnämnden – som nu har kommit.

ANNONS

Enligt etikprövningsnämnden har forskarna följt det avtal som träffades med Gunnar Johansson i mars 2013. I detta stod att forskarna i gruppen fick fri tillgång till alla data i projektet.

”Det är således inte fråga om plagiat eller stöld av material, vilket hade kunnat utgöra vetenskaplig oredlighet”, skriver etikprövningsnämnden i sitt yttrande.

På samma gång konstateras att det finns ”betydande personliga konflikter” mellan forskarna.

”Detta är beklagligt och till betydande besvär för Gunnar Johansson och övriga inblandade. Akademiska konflikter och motsättningar mellan anställd personal utgör emellertid inte oredlighet i forskning utan bör hanteras inom högskolan”, avslutas yttrandet.

– Det är väldigt upprörande att man blundar för att det i avtalet står att jag aldrig kan röstas bort från någon del av projektet, kommenterar Gunnar Johansson skrivelsen till HP.

I Högskolans utredning står att du i november 2014 klagade över att forskare mejlade dig när du var sjukskriven. Är det inte bara av hänsyn mot dig som de andra inte kontaktat dig efter det?

– Nej, det är bara svepskäl som de kommit på i efterhand. Jag hölls utanför långt innan dess. Efter januari 2013 bjöds jag inte in till några möten. Och när jag begärt ut uppgifter om projektet har jag förvägrats detta, säger professor Johansson, som upplever att han fått stort stöd sedan han i november var med i TV 4-programmet ”Malou efter tio” för att prata om att vara mobbadpå arbetet.

ANNONS
ANNONS