Morgan Gripson ville i förra veckan visa prov på transparens genom att släppa in HP i källaren som plötsligt blivit en politisk belastning för honom.
Morgan Gripson ville i förra veckan visa prov på transparens genom att släppa in HP i källaren som plötsligt blivit en politisk belastning för honom. Bild: Anders Holmer

”Fulspel” kring källare får M-kandidat att hoppa av

I förra veckan stod det klart att Morgan Gripson är en av de nya toppkandidaterna inom Moderaterna. Men redan nu hoppar han av. Det här är berättelsen om den politiska karriären som tog slut innan den ens hann börja. Den handlar såväl om otillåten uthyrning av rum i en källare, som om politiskt ”fulspel”.

ANNONS
|

Morgan Gripson är företagaren som 2015 drog igång företagshotellet WeSpace i närheten av Högskolan i Halmstad. I början av 2021 blev han också ordförande för organisationen Företagarnas Halmstadförening.

På sociala medier har han haft mycket åsikter om hur saker och ting sköts i Halmstad – så därför var det nog många som inte blev förvånade när han i förra veckan gick ut med att han kandiderar för en framskjutande placering på Moderaternas lista i nästa års kommunval.

”Långa knivarnas natt”

När HP måndagen den 13 september publicerar ”Politiskt spel om vem som ska ta över efter Jonas Bergman” beskriver en av tidningens källor i artikeln falangstriden inom partiet som ”långa knivarnas natt”.

ANNONS

LÄS MER:Politiskt spel om vem som ska ta över efter Jonas Bergman

Då tycker Morgan Gripson att den beskrivningen av maktkampen är överdriven, eftersom den ger associationer till Hitlers utrensning av politiska motståndare sommaren 1934.

Nu, när han meddelar att han hoppar av sin kandidatur, pratar han inte längre om överdrifter.

Att den politiska hetluften skulle bli tuff var jag beredd på, men jag trodde att det skulle handla om åsikter och sakfrågor – och inte om det här.

– Kalla mig naiv, men jag var inte beredd på det här fulspelet inom partiet. Uppenbarligen har vissa sett mig som en farligare konkurrent än jag trodde de skulle göra, säger han.

– Jag har full respekt för att medier ska granska mig och förståelse för att HP ställer frågor. Jag vänder mig absolut inte mot det, utan mot det smutsiga spelet som mina partikamrater håller på med, fortsätter han.

– Att den politiska hetluften skulle bli tuff var jag beredd på, men jag trodde att det skulle handla om åsikter och sakfrågor – och inte om det här.

Inom loppet av några dagar har Morgan Gripson hoppat av såväl sitt ordförandeskap i Företagarna Halmstad som sin kandidatur inom Moderaterna i Halmstad.
Inom loppet av några dagar har Morgan Gripson hoppat av såväl sitt ordförandeskap i Företagarna Halmstad som sin kandidatur inom Moderaterna i Halmstad. Bild: Anders Holmer

Men låt oss ta det från början.

Redan sent på kvällen söndagen den 12 september kommer det ett tips till HP om att Gripson håller på med olovlig uthyrning av bostäder i sin källare.

Gripson tar initiativ

Innan HP ens hunnit fundera på om det är värt att kolla upp tipset kontaktar Gripson själv tidningen på måndagsmorgonen och berättar att han inte haft koll på vilka regler som gäller för uthyrning i källare.

ANNONS

– Jag har lärt mig krishantering och vet att det är bättre att förekomma än att förekommas, säger han och förklarar att han är tillgänglig för frågor.

– Nu när jag ska satsa på politiken är det viktigt att jag själv är transparent, när jag kritiserat andra för att inte vara det.

Strax efter lunch samma dag lägger han ut ett inlägg på sin Facebook-sida där han också berättar om att han ”har gjort fel”, att han nu pratat med kommunen om saken och att hyresgästerna ska flytta ut.

På sin Facebook har Morgan Gripson lagt upp foton där man ser att hans rum i källaren har extra stora fönster, som ger dagsljusinsläpp och kan användas för utrymning.
På sin Facebook har Morgan Gripson lagt upp foton där man ser att hans rum i källaren har extra stora fönster, som ger dagsljusinsläpp och kan användas för utrymning. Bild: Morgan Gripson

”Jag borde ha vetat bättre, men det är inte lätt att sätta sig in i alla regler. Ingen ursäkt men en förklaring”, skriver han.

– Har man hög svansföring får man stå sitt kast, säger han till HP.

”I princip är det bara övernattningsrum, där folk som egentligen bor på annan ort men jobbar i Halmstad har sovit över”, berättar Morgan Gripson.
”I princip är det bara övernattningsrum, där folk som egentligen bor på annan ort men jobbar i Halmstad har sovit över”, berättar Morgan Gripson. Bild: Morgan Gripson

På tisdagen samma vecka intervjuas han av Moderaternas nomineringskommitté och verkar efter det betydligt försiktigare i alla kommentarer jämfört med sin tidigare frispråkighet i många sammanhang.

På torsdagen, när HP intervjuar honom om Ann-Charlott Mankells avhopp från såväl Moderaterna som politiken i stort, välkomnar han inte att hon hörsammat det han efterlyst på sociala medier om att någon från politiken borde ”bryta den totala tystnaden”. I stället säger han att hon borde ha tagit sin kritik internt.

ANNONS

LÄS MER:Ann-Charlott Mankell (M) hoppar av i protest mot ”fulspel” kring sparkade kvinnor

LÄS MER:M-ledningen: ”Det har inte förekommit något fulspel”

– I och med att jag skrivit under en kandidatförsäkran har jag lovat partiet att inte gå emot några beslut som Moderaterna redan har fattat, förklarar han senare sitt lappkast för HP.

Anonyma tips

Under tiden fortsätter de anonyma tipsen om hans källare att komma in. Det faktum att han redan berättat om saken publikt – och lovat att sluta med den olovliga uthyrningen – tycks inte räcka. I stället görs det jämförelser med ”häxjakten mot Rosskölds” och hävdas att Gripson kommer lindrigt undan.

Vad jag vet har jag ännu inte hunnit skaffat mig några motståndare i andra partier än mitt eget.

Att döma av språket i en del tips – där det används förkortningar som KSO, vilket står för kommunstyrelsens ordförande, och inte brukar användas av någon bredare allmänhet – verkar de komma från personer inom politiken.

– Vad jag vet har jag ännu inte hunnit skaffat mig några motståndare i andra partier än mitt eget, kommenterar Morgan Gripson själv tipsen när HP fredagen den 17 september besöker hans källare på Hallandsgatan för att se vad alltsammans handlar om.

10 500 kronor i månaden

Rundvandringen visar att det rör sig om tre rum på vardera nio kvadratmeter, som han hyr ut för 2 500 kronor vardera i månaden, plus ett större rum som han tar 3 000 kronor i månaden för.

Morgan Gripson lät i fredags i förra veckan HP titta på källaren han hyr ut. ”Jag tror att många hyr ut till studenter på det här sättet, men att det inte anmäls till kommunen”, säger han.
Morgan Gripson lät i fredags i förra veckan HP titta på källaren han hyr ut. ”Jag tror att många hyr ut till studenter på det här sättet, men att det inte anmäls till kommunen”, säger han. Bild: Anders Holmer

Hyresgästerna har även en gemensam toa med dusch, samt en mikro och några spisplattor.

ANNONS

För låg takhöjd

– Hyresgästerna är sådana som bor i andra kommuner, men jobbar i Halmstad, så i princip är det bara övernattningsrum, säger att han och förklarar att han nu insett att takhöjden är för låg för att han ska kunna beviljas bygglov.

Han uppger att den är cirka två meter, men på några ställen kan inte HP:s reporter gå rak med sina 1,90.

Jag blev misstänksam när Carl-Johan Berthilsson kommenterade att jag hyr ut min källare.

Enligt Gripson började de med uthyrningsverksamheten ganska snart efter att de köpte flerfamiljshuset år 2008.

– Men först var vi tvungna att göra i ordning rummen i källaren och vi har heller inte lyckats ha alla rummen uthyrda hela tiden, förklarar han.

Hur kommer det sig att du efter alla dessa år kollade upp reglerna just nu?

– Jag blev misstänksam när Carl-Johan Berthilsson kommenterade att jag hyr ut min källare.

Varför blev du det?

– Eftersom han är en konkurrerande kandidat hajade jag till över sättet han sade det.

Morgan Gripson blev orolig när Moderaternas toppkandidat Carl-Johan Berthilsson kommenterade hans källaruthyrning.
Morgan Gripson blev orolig när Moderaternas toppkandidat Carl-Johan Berthilsson kommenterade hans källaruthyrning. Bild: Jari Välitalo

Kim Ferm, som är tillförordnad bygglovschef i Halmstad, förklarar att den som vill ändra användningen av oinredda källarutrymmen måste begära bygglov. För att källaren ska godkännas som bostad och för uthyrning av rum måste ett antal krav uppfyllas, bland annat gällande tillgång till dagsljus och utrymningsväg. Dessutom måste takhöjden som lägst vara 2,10 meter.

ANNONS

”Inte resurser att åka runt”

– Vi ska gripa in om det kommer till vår kännedom att någon inte begärt bygglov. Vi har inte resurser att åka runt och kontrollera sådant här, utan våra ärenden brukar initieras av att exempelvis någon granne hör av sig, säger han.

– I det här fallet var det enkelt, eftersom fastighetsägaren själv tog kontakt med oss och dessutom har lovat att upphöra med den olovliga uthyrningen.

Kan det bli tal om någon form av sanktionsavgift?

– Enligt PBL, Plan- och bygglagen, ska den som berörs först få ge en förklaring och därefter en möjlighet att göra rätt. Det är bara om någon fortsätter med en olovlig verksamhet som vi kan utfärda ett vite för att ekonomiskt stressa den att sluta.

Så om någon struntar i att kolla upp regler, så kan den dra in miljonbelopp i hyra tills det upptäcks – och sedan komma undan med det utan att riskera en krona?

– Ja, den moraliska slutsatsen kan man dra.

Finns det nu risk för att de som bor i den här källaren ska behöva bli bostadslösa?

– Nej, vi har sagt att det är okej om de behöver tiden till januari för att hitta annat boende.

ANNONS

Hoppar av Företagarna

På måndagen den 20 september gör Gripson ett nytt tillkännagivande på sin Facebook. Den här gången meddelar han att han lämnar ordförandeskapet i Företagarna i Halmstad.

På Företagarnas hemsida tackar styrelsen Morgan Gripson ”som kom in som ordförande likt en frisk fläkt i våras” och ”önskar honom nu all lycka till i politiken”.

Gripson har tidigare berättat för HP att Carl-Johan Berthilsson agerat inom Företagarna på riksnivå, där han är styrelseledamot, för att de ska avsätta honom med hänvisning till att han uttalar sig olämpligt på sociala medier.

Är det Berthilssons agerande inom Företagarna Sverige som får dig att hoppa av Företagarna i Halmstad?

– Nej, det går inte att avsätta en ordförande som är vald av medlemmarna. Det är jag själv som kommit fram till att jag inte kan sitta på dubbla stolar när jag satsar på politiken.

Enligt HP:s källor ser vissa inom Moderaterna med oro på att du rekryterat så många nya medlemmar i företagskretsar och befarar att det är en taktik från din sida för att du ska ”kuppas” upp till en högre listplacering än vad nomineringskommittén eventuellt ger dig. Hur ser du på det?

– Min ambition har enbart varit att skaffa fler medlemmar till partiet, jag har inte haft några baktankar. Dessutom är jag bara en företrädare för flera personer i ett lag som vill förnya Moderaterna i Halmstad.

ANNONS

Egentligen ville jag inte låta de här mörka krafterna inom partiet få segra, men min familj tycker att uppmärksamheten kring mig är för jobbig.

På onsdagen den 22 september väntar HP på att Gripson ska höra av sig med några sista, kompletterande uppgifter så att artikeln kan publiceras. Då ringer han i stället och meddelar att han hoppar av sin satsning på politiken.

Morgan Gripson säger sig ha företrätt ett lag av personer som vill förnya Moderaterna i Halmstad.
Morgan Gripson säger sig ha företrätt ett lag av personer som vill förnya Moderaterna i Halmstad. Bild: Anders Holmer

– Egentligen ville jag inte låta de här mörka krafterna inom partiet få segra, men min familj tycker att uppmärksamheten kring mig är för jobbig. Det går inte att göra en sådan här sak utan att ha familjen med sig, säger han och tillägger:

– Allting har ett pris. Just nu har vi kommit fram till att det är för högt.

ANNONS