Fullt utvecklad brand på Wild West Steakhouse

Flera byggnader på Wild West Steakhouse vid Halmstad äventyrsland har brunnit ned. I ett tidigt skede exploderade ett flertal gasflaskor inne i byggnaden och räddningstjänsten utfärdade ett VMA. På måndagen meddelade räddningstjänsten att man avslutat insatsen.
Det finns inga uppgifter om att någon person ska ha kommit till skada i branden.

ANNONS

Det var vid klockan 20.45 på söndagskvällen som räddningstjänsten larmades om en brand i lokalen där Wild West Steakhouse tidigare hade sin verksamhet vid Halmstad äventyrsland.

– Det är en fullt utvecklad brand, säger Thomas Andersson, vakthavande befäl på räddningstjänsten.

Enligt Thomas Andersson ska det inte vara någon verksamhet i lokalen och man har inga uppgifter på att det skulle finnas några människor i byggnaden.

– Men det är spridningsrisk till övriga byggnader på äventyrslandet och det är kraftig rökutveckling vi har gått ut med ett VMA här nu om att hålla sig inne och stänga dörrar och fönster.

Kraftiga smällar

Enligt Hallandspostens reporter på plats ska det ha hörts minst tre kraftiga smällar från den branddrabbade lokalen.

ANNONS

– Det är någon form av gasflaskor som har funnits inne i lokalen som har börjat smälla. Det påverkar räddningsarbetet då vi måste arbeta i skydd från smällarna och det kraftiga gnistregn som kommer från branden. Branden är inte under kontroll utan sprider sig fortfarande, berättade Thomas Andersson vid klockan 21.40.

Branden spred sig under kvällen till flera byggnader inne på området. Vid 21.30-tiden utökade polisen avspärrningen och de flertalet åskådare som samlats utanför avspärrningsbanden fick då backa ytterligare.

Bostadshus var i riskzonen

Vid 23.30-tiden var den största farhågan att branden skulle sprida sig till en handfull närliggande bostadshus.

– Det är gnistregn över ett område med vanliga villor och flerfamiljshus, säger Thomas Andersson, vakthavande befäl vid räddningstjänsten.

Inga hus evakuerades, men räddningstjänsten varnade de boende om att en evakuering kunde komma att bli nödvändig under natten.

VMA tillbakadraget

Strax före 01 drogs VMA:t tillbaka av räddningstjänsten.

– Nu har vi full kontroll över branden och håller på att avveckla en del styrkor och byter ut personal, säger Thomas Andersson.

Det brinner fortsatt på sina ställen under måndagsmorgonen, men det finns inte längre någon spridningsrisk. Räddningstjänsten är under förmiddagen fortsatt kvar och arbetar med eftersläckning.

– Vi håller på att försöka få dit ytterligare någon form av skopa och container så att vi kan börja röra runt i bråten för att komma åt att släcka. Vid såhär stora bränder blir det alltid en massa fickor där branden kan ta fart igen. Det är ingen fara, utan vi har kontroll, säger Johan Wallin, vakthavande befäl hos räddningstjänsten.

ANNONS

Strax före lunchtid på måndagen hade räddningstjänsten avslutat sin insats men det befinner sig fortfarande två man från räddningstjänsten på platsen.

– De hjälper försäkringsbolaget och håller på och småsläcker, inget mer än så. Vi har haft en kranbil på plats som lyft upp bråte för att se till att det inte brinner under, säger Johan Wallin vid 16-tiden på måndagen.

Även personal från teknik- och fastighetsförvaltningen på Halmstads kommun har skickats till platsen för att såga ner en brandskadad ek.

– Det är ett större träd som har brunnit och som har rasat delvis. Det står farligt till och riskerar att rasa ner på hus eller på vägen, säger Thomas Andersson.

Polisen har inlett en förundersökning med brottsrubriceringen grov mordbrand. Det finns i nuläget inga uppgifter om att någon person ska ha kommit till fysisk skada i branden.

När branden är helt släckt kommer polisen att genomföra en teknisk undersökning på platsen.

Under söndagskvällen drog den svarta röken västerut och flera boende i Söndrumsområdet vittnade om att en kraftig brandlukt kändes i området. Under måndagsmorgonen hade dock vinden vänt – och röken från brandresterna rörde sig in mot centrala Halmstad.

ANNONS