Politiker i Halmstad har haft synpunkter på det nya avtalets längd. Avtalsperioden är 2021–2028.
Politiker i Halmstad har haft synpunkter på det nya avtalets längd. Avtalsperioden är 2021–2028. Bild: HP/Arkiv

Fullmäktige sa ja till långt avtal om sjukvård – i elfte timmen

Kommunfullmäktige har klubbat ett avtal med Region Halland om framtidens hemsjukvård. Avtalet sträcker sig fram till 2028, vilket var föremål för diskussion under mötet.

ANNONS
|

Alla andra halländska kommuner hade redan sagt ja till avtalet när frågan togs upp i Halmstads kommunfullmäktige under onsdagen – som också var den sista dagen som det gamla avtalet med regionen gällde.

Avtalet innebär en överenskommelse mellan de halländska kommunerna och Region Halland, om hur framtidens hemsjukvård ska fungera.

Ett långt avtal

Politikerna i Halmstad har sett brister med det nya avtalet. Framförallt handlar det om farhågor kopplade till avtalets löptid, som är 2021–2028, vilket också har framförts av två av de mest berörda nämnderna – hemvårdsnämnden och socialnämnden. Ett av villkoren i förslaget är att ”ekonomisk omförhandling inte medges”.

I de utdragna samtalen mellan parterna har regionen framfört en önskan om en längre avtalstid, och kommunerna har uppgett att man vill ha en högre ekonomisk ersättning.

ANNONS

– I den framförhandlade överenskommelsen är båda önskemål tillgodosedda i en rimlig kompromiss. Jag hade så klart föredragit, och det tror jag att många av oss hade, en lite kortare avtalsperiod, och regionen hade definitivt föredragit en lägre ekonomisk ersättning, sade Jonas Bergman (M).

– Det är ingen hemlighet att parterna under flera år har stått långt ifrån varandra. Men det är skönt att ha ett avtal på bordet som säkerställer en god hemsjukvård med hallänningen i fokus, fortsatte han.

Ville följa upp avtalet i fullmäktige

Med tanke på de påtalade bristerna i avtalet ville de rödgröna partierna se en årlig uppföljning av avtalet i kommunfullmäktige.

– Avtalet har brister. Framförallt gäller det den långa avtalstidstiden och oklarheten med vad som händer när nya lagar träder i kraft och nationella förändringar står för dörren. Därför är det extra viktigt att vi i fullmäktige följer upp effekter och tillämpningar av avtalet, sade Krissi Johansson (S).

– Det är en bättre överenskommelse än tidigare, och alternativet är att vi står ensamma utan avtal, när alla andra halländska kommuner har sagt ja. V ser också farhågor med avtalet, som hemvårdsnämnden och socialnämnden tar upp, och därför står vi bakom S-yrkandet om att avtalet ska följas upp i fullmäktige, sade Tania Bengtsson (V).

ANNONS

Allianspartierna argumenterade med att uppföljning redan sker i kommunstyrelsen. Och oppositionens tilläggsyrkande röstades ned med hjälp av ordförande Andreas Bergmans (M) utslagsröst.

SD deltog inte

Sverigedemokraterna var starkt kritiska till det avtal som låg på bordet. Partiet hade dock inga egna yrkanden utan valde att inte delta i beslutet.

– Jonas Bergman (M) har lagt många år på detta och ändå står vi här med ett dåligt avtal. Som affärsman säger jag hellre nej än ja till ett dåligt avtal, sade Fabio Ishaq (SD).

LÄS MER:Enhälligt ja till avtal som ska gynna Hyltes äldre och sjuka

ANNONS