Frivillighjälpen har gett en ömsesidig glädje

– Det var nog ingen som trodde att det skulle komma så många flyktingar och att det skulle vara så länge, men engagemanget har inte mattats! säger Berit Ekberg stolt och blickar ut över alla som samlats på Arena Hotels innergård. – När Röda Korset och asylboendet tillsammans ordnar en rejäl fest för att fira att fastemånaden ramadan är slut blir det tydligt vad frivillighjälpen betytt och betyder.

ANNONS
|

Rytmisk musik strömmar ut ur högtalarna och några unga killar drar igång en spontan långdans. Barnen har fått läsk och popcorn och väntar nu spänt på att det ska delas ut baklava från bageriet på Andersberg.

– Eid al fitr är en stor högtid i våra hemländer och man äter massor av sötsaker. I Syrien bakade vi kakor i tre dagar. Festen här kommer nog att vara långt in på natten, säger Egtisam Alhaji.

Berit Ekberg lägger armen om Egtisam och förklarar att de två är språkvänner, men hon rättar sig snabbt.

ANNONS

– Nej, vi är inte bara språkvänner. Vi är riktiga vänner! Jag har lärt mig så oerhört mycket av flyktingarna och många fördomar har kommit på skam!

Som medlem i Röda korset var det självklart för henne att engagera sig i flyktingströmmen som kom till Halmstad och nu ansvarar hon för klädutdelningen på Arena Hotel.

– Vi är här tre dagar i veckan och delar ut kläder, leksaker, cyklar och hygienartiklar. Folk skänker massor av saker och vi får hjälp att renovera cyklar som inte är i så bra skick, berättar Berit.

Klädutdelningen riktar sig till alla flyktingar i Halmstad, inte bara de boende på Arena Hotel.

– Vi har Röda korsare som hjälper till att skjutsa folk hit, men en del promenerar jättelångt.

Röda korset i Halmstad är också ansvariga för den verksamhet som kallas språkvänner och innebär att nyanlända får en svensk vän som de kan öva det nya språket med. Hur mycket tid och engagemang som läggs ner är upp till var och en, men Susanne Brining, som är samordnare för språkvännerna, berättar att språkhjälpen ofta övergår i nära vänskap.

ANNONS

– Jag hör ofta folk säga att det här är det bästa de har gjort och att de har fått vänner för livet. Vi har över 200 språkvänner idag, men vill ha jättemånga fler. Jag har många nyanlända som väntar på sin tur.

Både Susanne och Berit är imponerade över det engagemang som finns runt om i Halmstad.

– Röda korset har själva 60-70 frivilliga, utöver språkvännerna, och sedan finns det ju en massa andra organisationer som gör olika insatser. Ensam är inte stark, utan vi behöver hjälpas åt. Och alla som engagerar sig är värda att höjas till skyarna, säger Berit Ekberg.

ANNONS