Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Genrebild.  Bild: Anders Wiklund/TT
Genrebild. Bild: Anders Wiklund/TT

Fristående gymnasieskolor stänger – undervisar på distans

Regeringen rekommenderar landets gymnasieskolor att hålla stängt och istället undervisa eleverna på distans. Flera gymnasieskolor i Halmstad uppger nu att de följer rekommendationen.

Det var på tisdagsmorgonen som regeringen gick ut och rekommenderade alla gymnasier, vuxenutbildningar, universitet och högskolor att stänga och i stället undervisa på distans, med anledning av coronaviruset.

Halmstads kommun kommer under eftermiddagen att hålla en presskonferens om hur man hanterar frågan när det gäller de egna gymnasieskolorna. Flera av Halmstads fristående gymnasium kan dock redan nu uppge att de kommer att följa rekommendationen.

På Drottning Blankas gymnasieskola, som har 201 elever, träder förändringen i kraft i morgon, berättar rektorn Sara Dahl.

– Vi stänger skolan nu i eftermiddag för att träffa all personal och se till att alla har all kompetens som behövs för i morgon när vi öppnar upp för digitala lektioner klockan 09.

– Vi har varit förberedda för det här ett tag så vi har en god plan för hur vi ska kunna bedriva distansundervisning. Alla våra elever har en dator, säger rektorn som välkomnar regeringens besked:

– Det som har varit en utmaning den senaste veckan är att många elever har varit hemma för att de är sjuka eller oroliga. Jag tycker att det här beskedet är det bästa alternativet just nu. Det betyder att vi kan bedriva undervisning på ett enhetligt sätt, lika för alla - precis så som skolan ska vara.

Halmstad Praktiska gymnasium har 237 elever och även där kommer samtliga elever från och med imorgon att studera hemifrån. Skolans lärare kommer däremot att vara på plats och sköta sin del av undervisningen från skolans lokaler.

Helen Skoglund är rektor på Halmstad Praktiska och menar att man redan i dag har den tekniska kapacitet man behöver för att klara omställningen:

– Jag upplever att vi redan nu är ganska långt framme vad gäller distansutbildning och sköter redan mycket digitalt med Google Classroom och andra program. Så någon större utmaning rent tekniskt blir det inte.

Helen Skoglund blev inte speciellt förvånad över direktiven som presenterades under presskonferensen.

– Vi har varit förberedda i ett par veckors tid på att en sådan här omställning kunde komma, och har tänkt i banorna om ”utifall att”. Nu gäller det bara att strukturen funkar, och att det flyter på med saker som lösenord och annat, säger hon.

LBS Kreativa Gymnasiets rektor Linda Ekstrand skriver i ett mejl till HP att de redan "tjuvstartat" distansutbildningen:

"Vi har redan kört igång det lite smått som en extra åtgärd för elever som av särskilda skäl inte kunnat närvara i skolan de senaste veckorna. Dels då de kanske befinner sig i en högriskgrupp men också de som är hemma med grund i de riktlinjer som folkhälsomyndigheten gått ut med."

Ekstrand tror inte att utmaningen med distansutbildning ligger i de rent tekniska eller praktiska omständigheterna, utan snarare handlar om det stora ansvar som nu läggs på eleverna. Nu vill de till att de lyckas hålla fokus på studierna även när de är hemma.

"Men också att de förstår allvaret i situationen som uppstått. Jag tror de kommer uppleva en stor förändring i att inte ha den dagliga ”närheten” till lärarna som de har på plats", skriver Linda Ekstrand i mejlet.

Även Aspero idrottsgymnasium skriver på sin hemsida att man från och med i morgon kommer att genomföra samtliga kurser på distans.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!