Friskola med idrottsprofil kan hamna nära Högskolan

Prolympia är ett steg närmare en etablering i Halmstad. Friskolan har hittat lämpliga lokaler i närheten av Högskolan i Halmstad.

ANNONS
LocationHögskolan i Halmstad||

I höstas kunde HP berätta att Prolympia vill starta en högstadieskola med idrottsprofil i Hallands residensstad.

LÄS MER:Friskola med idrottsprofil vill etablera sig i Halmstad

Nu har friskolan tagit ett par steg på vägen. I januari lämnades en ansökan om tillstånd att få bedriva utbildning i Halmstad in till Skolinspektionen berättar Henric Lilja, idrott- och marknadsansvarig.

– Vi får tidigast svar innan sommaren, det brukar ta fem, sex månader men vi tror att det blir ett positivt svar, säger han.

Hittat ett bra läge

Dessutom har företaget hittat lämpliga lokaler för sin verksamhet på Linjegatan, inte långt från Högskolan.

– Fastighetsägaren är positiv, och vi är väldigt positiva till den här lokaliseringen. Det är ett bra läge med närhet till Sannarp och nära Högskolan. Lokalerna står för närvarande tomma, men högskolan har haft verksamhet där tills för ungefär ett halvår sen, säger Henric Lilja.

ANNONS

Viss anpassning kommer att krävas i lokalerna om en grundskola med idrottsprofil ska kunna bedrivas, och det behövs också en ändring av detaljplanen uppger han.

– Det är en dialog vi så småningom får ha med kommunen.

Sjuor och åttor första året

Om allt går smidigt tror han att högstadieskolan kan öppna redan till hösten nästa år, men allra senast hösten 2023. Första året kommer skolan endast att ta emot sjuor och åttor.

– Vi är lite osjälviska där för vi tycker inte att det är bra att byta skola mellan åttan och nian. Men andra året kommer skolan att vara fullt utbyggd och då ha plats för 336 elever.

Skolan ska bedriva sin verksamhet i samarbete med olika föreningar. Skillnaden mot en vanlig grundskola är att det blir idrott på schemat oftare – dock inte på bekostnad av andra ämnen.

– Vi använder elevens val och skolans val till idrott, vi lägger vikten på rörelse och fysisk aktivitet och har sett att det gynnar även det övriga skolarbetet, säger Henric Lilja.

Som HP tidigare berättat har Amerikanska gymnasiet fått tillstånd från Skolinspektionen för att starta i Halmstad. Även här tänker sig ägarna en etablering i högskoleområde.

LÄS MER:Amerikanska gymnasiet får etablera sig i Halmstad

ANNONS