Friad tonåring får 165 000 i skadestånd

Tonåringen misstänktes för inblandning i mordförsöket på Östergård i juni i fjol, men friades efter rättegången. Nu får han ett skadestånd på 165 000 kronor för det lidande han anses ha utsatts för i samband med att han satt oskyldigt frihetsberövad i ett knappt halvår. Men inte för det sommarjobb han gick miste om.

ANNONS
|

När summan beräknades tog man hänsyn till att han var så ung, 17 år, när han häktades.

Tonåringen skulle enligt egen utsago egentligen ha sommarjobbat och ville efter den frikännande domen därför ha ersättning för den lön han gick miste under tiden när han satt inlåst. Enligt hans ansökan till justitiekanslern rörde det sig om drygt 12 000 kronor i utebliven lön.

Justitiekanslern hittade dock inget stöd för tonåringens uppgifter om sommarjobbet, de saknade dokumentation och rätt underlag, och gav honom därför inte ersättning för förlorad arbetsinkomst. Tonåringen blev i stället "bara" ersatt för det lidande han utsatts för i samband med att ha suttit frihetsberövad i ett knappt halvår. Med tanke på hans unga ålder och de allvarliga brottsanklagelserna, mordförsök, ansåg justitiekanslern att han är berättigad till 165 000 kronor.

ANNONS

Brottet det rörde sig om var det gällande skottlossningen på en innergård vid Carl Kuylenstjernas väg i juni i fjol. Två män besköts när de satt och samtalade vid en bänk. Ingen har kunnat dömas för mordförsöket, men rättegång mot två av de misstänkta pågår nu.

Tonåringen och de andra misstänkta knöts till platsen genom en mobilfilm som spelades in minuter innan skottlossningen. Samtliga förnekar inblandning.

LÄS MER:3D-tekniken ska visa hur nära det var att mordet fullbordades

ANNONS