Anders Scharp berättar om tiden som säsongsarbetare i Chamonix som 57-åring i ny bok.
Anders Scharp berättar om tiden som säsongsarbetare i Chamonix som 57-åring i ny bok. Bild: Jari Välitalo

Från Halmstad till Chamonix i servicens tjänst

Att säsonga är något som främst förknippas med ungdomar men Anders Scharp från Halmstad bestämde sig för att testa på det livet som 57-åring. Nu släpper han en bok om sina upplevelser i Chamonix och sina 40 år inom servicebranschen.

ANNONS
|

Anders Scharp slår sig ner i en fåtölj på Norre katts hotell där han är på plats för att signera sin bok. Det är ingen slump att han anordnar boksigneringen just här.

– Det var här jag och min fru spenderade vår bröllopsnatt för 30 år sedan och när vi kom hit nu upptäckte vi att receptionisten också jobbade här för 30 år sedan, säger han och skrattar.

Mycket har hänt sedan dess men Anders Scharp har varit hotell- och restaurangbranschen trogen i 40 år. Under många år drev han Stadshotellet i Trosa och i dag sitter han med i styrelsen för två bolag inom hotellbranschen. Något han aldrig gjort var dock att säsongsarbeta utomlands och vid 57 års ålder tyckte han att det var dags.

ANNONS

– Min fru hade varit skidguide när hon var ung men jag hade aldrig gjort något sådant och det var något jag verkligen ville göra, säger han och fortsätter:

– Det enda kravet jag hade när jag åkte ner var att få ett eget rum, med ålderns rätt, skrattar han.

Tanken var att vara borta under ett år och han bestämde sig för att skriva en dagbok, som tack till sin fru för att han kunde åka iväg. Det var under en dag när han satt och skrev dagboken på ett kafé som idén om att sammanställa allt till en bok uppenbarade sig.

– Jag satt och skrev och då blev det så mycket mer än bara en dagbok. Det blev lite historia om mina 40 år i branschen och eftersom jag tycker det är väldigt kul med service så skrev jag om det också, berättar han.

Vistelsen i Chamonix blev dock inte riktigt så lång som han hade tänkt sig. Efter fyra månader bestämde han sig för att återvända till Sverige och han vittnar om ett tufft arbetsklimat.

– Det var väldigt annorlunda. Jag arbetade på ett hotell där vi hade 23 anställda och när jag åkte hem fyra månader senare hade vi bytt ut 24 stycken ur personalen. Så det är rätt tufft och en stor anledning till att jag åkte hem tidigare. Jag tycker om att jobba med kontinuitet och de jobbar med allt annat än kontinuitet, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Jag blev så ledsen för det är flera av de här unga människorna som är skitduktiga men blir helt förstörda och avskräckta och tänker att så här är det att jobba i den här branschen. Men det finns en annan, mjukare sida också som jag försöker företräda. Jag vet inte om jag lyckas men jag försöker, säger han.

Han ångrar dock inte att han åkte iväg och testade på livet som säsongsarbetare.

– Det var en häftig upplevelse. Även som 57-åring är det kul att göra en säsong, även om man kanske partajar lite mindre, säger han och skrattar.

Fakta: Anders Scharp

Bor: Stockholm, uppvuxen i Söndrum i Halmstad.

Familj: Fru och en dotter och föräldrar som bor kvar i Halmstad.

Gör: Sitter i styrelsen för ett hotell i Åtvidaberg och ett i Ljungby. Drev tidigare Stadshotellet i Trosa i tolv år.

Aktuell: Släppte nyligen sin bok ”Till er service” som handlar om hans 40 år i hotell- och restaurangbranschen, service och hans upplevelser som 57-årig säsongare i Chamonix.

ANNONS