Glädje. Ann Brissman och Marlene Ericsson är två av deltagarna i fotokursen ”Från kameraknäpp till utställning” där deltagarna under helgen förevigade Halmstad.
Glädje. Ann Brissman och Marlene Ericsson är två av deltagarna i fotokursen ”Från kameraknäpp till utställning” där deltagarna under helgen förevigade Halmstad.

Fotointresserade lär sig mer med fokus på bilder

Om det klickade extra mycket i helgen finns det en förklaring. Då gick startskottet för en fotokurs där entusiaster från morgon till kväll dokumenterade Halmstad.

ANNONS
|

Ett tiotal fotointresserade Halmstadbor deltar i kursen och de samlades på lördagsmorgonen i studieförbundet Sensus lokaler.

– Det är alla nivåer på deltagarnas förkunskaper; allt från rena nybörjare till de som är mer avancerade, säger kursledaren Bo Strömberg strax innan alla ger sig ut på stan med de nyladdade kamerorna i högsta hugg.

– Samma sak gäller vilken utrustning de använder. Allt är digitalt, men några har små kompaktmodeller medan andra använder dyrare systemvarianter.

Bilderna kommer att användas senare under kursen, när man lär sig mer om digital bildhantering i Photoshop, bildanalys, komposition och fotograferingsteknik.

ANNONS

– Det vanligaste nybörjarmisstaget är att fotografen står för långt från motivet, speciellt när man plåtar människor, säger Bo Strömberg.

Förutsättningarna för fotoexpedition har gåtts igenom tidigare – allt från bilder av naturen till stadsmiljöer och modellfotografering i studio samt motiv i kvällsljus står på schemat.

– Kravet är att alla bilder ska tas under samma dag, säger Bo Strömberg.

Med tanke på det strålande vintervädret var förutsättningarna för lyckade knäpp goda. Nere på Söder var två av deltagarna i full färd med att dokumentera de marina miljöerna.

– De t är jättekul att se närmare på sin stad genom kameran, det blir ett helt annat perspektiv, säger Ann Brissman innan hon förevigar några detaljer på en av de röda bodarna.

De båda vännerna, som vill lära sig mer om fotografering, är rejält påpälsade.

Vi gick en nybörjarkurs tidigare i höstas och kände att vi ville fördjupa kunskaperna, säger Marlene Ericsson och fortsätter:

ANNONS

– Men det är ju så kallt att jag måste ha tumvantar på mig. Då är det inte lätt att ställa in kameran, säger hon och skrattar.

Meningen är att resultatet av helgens övningar ska visas upp för allmänheten.

– Vi väljer ut tre bilder från var och en till en utställning på Stadsbiblioteket; det blir vernissage den 13 februari och sedan hänger bilderna i en månad, säger Bo Strömberg.

cDet är ju så kallt att jag måste ha tumvantar på mig. Då är det inte lätt att ställa in kameran .

Marlene Ericsson

ANNONS