Fotografering på sjukhus ska ske i samråd

Förlossning, operation eller ­annat – många vill fotografera sin vistelse på sjukhuset. Men det är inte tillåtet att göra det hur som helst.

ANNONS
|

En annan aspekt av att mobiltelefoner i dag finns i varje persons ficka, är det allt mer frekventa fotograferandet. Bilder som många gånger hamnar på sociala medier.

Detta kan bli problematiskt när fotograferandet sker i sjukhusmiljö. Det finns många exempel på när patienter eller personal har hängts ut på nätet efter att ha blivit fotograferade, ibland utan sin vetskap.

Eftersom vårdmiljöer inte räknas som en allmän plats har man rätt att sätta upp egna regler kring fotografering. Region Halland har bestämt att det är tillåtet att fotografera och filma i vårdlokaler, men att man först måste be personer som kan komma med om tillåtelse. Vill man fotografera med en mobil gäller det att tänka på sjukhusens generella förbud mot att ha mobilen påslagen i verksamheter där medicinska apparater kan störas.

ANNONS

– Många vill till exempel ta en bild med barnmorskan efter en förlossning och det är naturligtvis okej om hon ger sin tillåtelse. Man måste å andra sidan respektera om någon inte vill ställa upp på bild eller anser det olämpligt, säger Sven-Olof Nyman, verksamhetschef för medicinsk teknik i Halland.

ANNONS