Fortsatte begå grova brott – från fängelset

Den dömde bedragaren satt i fängelset i Halmstad och fortsatte begå grova brott. Han påstås med hjälp av sin smartphone ha kunnat logga in på andra människors konton – och på så vis stulit drygt 1,1 miljoner.

ANNONS
|

Under torsdagen åtalades den 31-årige mannen och ytterligare åtta personer, i en mycket stor härva som utretts av Göteborgspolisens bedrägerienhet.

- Via en insmugglad mobiltelefon på anstalten har den här individen lurat till sig målsägandenas mobila bank-ID och därefter tömt både privata konto och ett konto tillhörande en ideell förening. Dessutom har han sökt lån i offrens namn, säger kommissarie Magnus Lindegren.

Kontakten med de drabbade kom via en falsk bostadsannons på Blocket.

Där erbjöds en lägenhet i Stockholmsområdet, vilket skapade ett intresse från den utsatta familjen.

Under förespegling att 31-åringen behövde göra en kreditupplysning, lockade han till sig uppgifter som sedan gav honom tillgång till olika internetbanksfunktioner.

ANNONS

Detta öppnade vägen för den mer eller mindre totala kontotömningen.

Enligt åklagaren har även en annan man deltagit i de illegala transfereringarna.

Det handlar om en person som tillhört Bandidos X-Team och dessutom haft en bakgrund i det så kallade Backagänget.

Tillsammans ska de båda 31-åringarna ha kommit över 1140000 kronor.

Pengarna har sedan spridits på de sju andra inblandade, varav några är bekanta med 31-åringen från dennes tid i fängelse.

De övriga sju, varav en kvinna, misstänkts i första hand för olika typer av penningtvättsbrott. Minst tre av de åtalade bedöms från polishåll ha kopplingar till organiserad brottslighet i Hisings Backa.

- Huvudmannen avtjänade ett straff för just grovt bedrägeri, under tiden den här brottsligheten pågick. Han är även tidigare fälld för liknande verksamhet, bland annat har han blåst folk genom att sälja ogiltiga biljetter till idrottsevenemang, berättar Magnus Lindegren.

Hur kan detta pågå från en kriminalvårdsanstalt? Vad säger de ansvariga på den aktuella institutionen?

- Dom vet om att saker och ting brustit, svarar Lindegren kort.

Kenth Ahlin, chef för kriminalvårdsanstalten i Halmstad, kommenterar ärendet så här:

- Vi agerade så fort vi fick reda på att brott skett inne på en avdelning. Vi har tillsatt en internutredning för att se om vi brustit i våra rutiner.

ANNONS

Är inte det ganska uppenbart att ni gjort någonting fel, med tanke på den 31-årige mannens verksamhet?

- Vi har en nollvision när det gäller kriminella aktiviteter inne på anstalten, men det är inte alltid lätt att uppnå. Under alla förhållanden ser vi mycket allvarligt på det inträffade, svarar Kenth Ahlin.

ANNONS