Många lämnar. Elva har redan sagt upp sig och facket befarar att det blir fler. "Det har blivit för mycket på minuskontot för medarbetarnas del och vi får nu se vilka anpassningar vi kan göra", säger verksamhetschefen Fredrik Dahlberg. Bild: Emma Hasselgren/Arkiv
Många lämnar. Elva har redan sagt upp sig och facket befarar att det blir fler. "Det har blivit för mycket på minuskontot för medarbetarnas del och vi får nu se vilka anpassningar vi kan göra", säger verksamhetschefen Fredrik Dahlberg. Bild: Emma Hasselgren/Arkiv

Fortsatt turbulent inom ambulansen

Det kritiserade försöket med att låta ambulanser cirkulera i hela Halland är nu nedlagt. Frågan är om det räcker för att stoppa personalflykten från ambulanssjukvården i Halmstad.

ANNONS
|

– Jag önskar jag hade facit, men det är fortfarande skakigt, säger Magnus Lindroth, ambulanssjuksköterska och representant för Vårdförbundet.

Totalt ska ambulanssjukvården nu hantera elva uppsägningar, tre tjänstledigheter och två pensionsavgångar, vilket motsvarar nästan en femtedel av personalstyrkan i Halmstad. Många av dem som slutar har sökt eller redan fått jobb i Skåne.

– Slutar även de som är tjänstlediga så är det 16 personer som vi behöver ersätta. Det är förstås inte bra, konstaterar Fredrik Dahlberg, tillförordnad verksamhetschef.

Samtidigt framhåller han att det pågår ett intensivt arbete för att bryta den negativa spiralen och att rekryteringen av ny personal är igång. Magnus Lindroth är mer tveksam.

ANNONS

–Jag tror ingen hade väntat sig att det skulle bli så här många uppsägningar, och jag är rädd att det blir några till. Det blir liksom ringar på vattnet. Sedan är frågan om gräset är grönare på andra sidan eller om några kan tänka sig att komma tillbaka om förutsättningarna ändras.

Både Magnus Lindroth och Fredrik Dahlberg uppfattar att det finns flera orsaker till personalflykten.

– Förändringen av ambulansdirigeringen och det nya schemat utlöste mycket, men det har också varit "många bäckar små". Vi är i alla fall nöjda med att arbetsgivaren lyssnade på oss när det gäller dirigeringen och att den biten är borta, säger Magnus Lindroth.

Näst på tur står en översyn av det nya schemat, som många angett som direkt orsak till att de sagt upp sig. Schemat innehåller bland annat betydligt fler kvällspass.

– Vi behöver utvärdera detta och göra det snart. Hela syftet med ändringen var att anpassa arbetstiderna efter verksamhetens belastning och det ju är på kvällarna som vi har mest att göra. Men det har blivit för mycket på minuskontot för medarbetarnas del och vi får nu se vilka anpassningar vi kan göra, säger Fredrik Dahlberg.

Ann Molander (L), som är ordförande i den politiska nämnd som ansvarar för ambulanssjukvården i Region Halland, har tidigare sagt att personalfrågor inte ligger på politikernas bord. Hon har dock nu tagit initiativ till att träffa ambulanspersonalen i Halmstad.

ANNONS

–Jag ser jätteallvarligt på detta och på att vi tappat så mycket kompetens, men litar på att förvaltningen hittar en lösning, säger hon.

ANNONS