Den kommunövergripande staben jobbar bland annat med att förbereda Halmstad för sommaren. ”Det kan bli så att det är många som vill komma hit”, säger stabschef Joakim Rosenqvist.
Den kommunövergripande staben jobbar bland annat med att förbereda Halmstad för sommaren. ”Det kan bli så att det är många som vill komma hit”, säger stabschef Joakim Rosenqvist. Bild: HP Arkiv/Stefan Hörberg/Rithuset AB/Halmstads kommun

Fortsatt stabsläge i Halmstad – men med långsiktigt fokus

Det är fortsatt stabsläge inom Halmstads kommun med anledning av covid-19. Dock har kommunen gått ned i tid till stab i tre dagar i veckan – i stället för fem dagar i veckan, som i början av pandemin.

ANNONS
|

– I början av händelsen var det mycket här och nu-frågor som behövde hanteras. Nu har vi övergått till att titta mer på långsiktiga konsekvenser av viruset, även om fokus såklart fortfarande ligger på de samhällsviktiga verksamheterna, säger Joakim Rosenqvist.

Han är stabschef för den kommunövergripande staben. Stabens uppgift är att koordinera och samordna hela kommunkoncernen, för att se till att resurser finns där de behövs bäst och att nödvändiga åtgärder hanteras.

– Initialt handlade det om åtgärder som skulle genomföras på timmar eller dygn, men nu är våra perspektiv veckor, månader och till och med år. Vi gör en långsiktig analys för hur covid-19 kommer påverka Halmstad under 2020, 2021 och även 2022, utifrån olika perspektiv, fortsätter han.

ANNONS

En fråga som givetvis är uppe i staben är sommaren och allt vad det innebär. På en presskonferens i förra veckan beskrev företrädare för Region Halland att en eventuell anstormning av turister väcker viss oro inom vården.

LÄS MER: Turisterna ett orosmoment för halländska vården

– Sommaren jobbas det med från olika håll. Både nationellt genom riktlinjer för resandet och regionalt genom bland annat Region Halland, Visit Halland och Länsstyrelsen. Även lokalt tittar vi naturligtvis på frågan, det kan bli så att det är ganska många som vill komma hit, säger Joakim Rosenqvist.

Känner ni att ni är förberedda för sommaren inom kommunen?

– Jo men det tycker jag. Vi ligger väl till i våra analyser och kommer vara väl rustade. Vi har en bra uppsikt över de händelser som kan uppstå eller de delar som vi kan behöva jobba med.

Exakt hur länge kommunen kommer vara i stabsläge är oklart, det hänger helt och hållet ihop med hur smittspridningen utvecklas, men kommunen har planerat för att jobba i stab över hela sommaren.

Hur ser man på krisen än så länge? Att smittan tagit sig in på äldreboenden beskrivs som ett misslyckande på flera håll i landet, men hur ser det ut i övrigt?

ANNONS

– Jag tycker att Halmstads kommun och dess invånare har gjort en jätteinsats. Alla har jobbat tillsammans vilket har gjort att vi har lyckats bra utifrån de förutsättningar vi har haft. Som du säger finns det naturligtvis delar som vi i efterhand får utvärdera. Men just nu ligger vårt primära fokus på här och nu samt de nya händelser som kan uppstå, säger Joakim Rosenqvist.

ANNONS