Antalet hallänningar som behöver vård på sjukhus för covid-19 är tämligen oförändrat. På fredagen var antalet 28, varav sex fick intensivvård. Antalet avlidna med covid-19 är nu uppe i 41, varav alla utom en tillhört en medicinsk riskgrupp. Medelådern på de döda är 83,6 år.
Antalet hallänningar som behöver vård på sjukhus för covid-19 är tämligen oförändrat. På fredagen var antalet 28, varav sex fick intensivvård. Antalet avlidna med covid-19 är nu uppe i 41, varav alla utom en tillhört en medicinsk riskgrupp. Medelådern på de döda är 83,6 år. Bild: Roger Larsson/Arkiv

Fortsatt stabilt coronaläge i Halland

Coconaläget i Halland fortsätter att vara förhållandevis stabilt. På fredagen fick länet sitt 41:a dödsfall, vilket innebär att antalet döda ökat med fyra sedan i måndags. Antalet som vårdas på sjukhus och på intensiven är däremot sig likt och var på fredagen 28 respektive 6.

ANNONS
|

– Sjukvården upplever ungefär samma belastning som tidigare och det är bra. Men vi måste fortsätta hålla i så att vi kan hålla den här nivån, det vill säga fortsätta tvätta händerna, hålla avstånd och undvika resor, säger smittskyddsläkare Maria Löfgren.

Att antalet bekräftade fall av covid-19 i Halland under veckan ökat med 15 procent till 454 kan låta mycket, men avspeglar mer en intensifierad provtagning av misstänkta fall. Av de 67 nya bekräftade fallen är 30 vårdanställda, men ingen av dessa har behövt sjukhusvård.

– Vi provtar nu mycket personal inom vård och omsorg med symptom för att ge möjlighet att komma tillbaka snabbare till arbetet. Nästa steg kan bli att provta andra yrkesgrupper inom samhällsviktiga funktioner, som polis och räddningstjänst. Vi har fortfarande kapacitet i Halland för att öka provtagningen, säger Maria Löfgren.

ANNONS

Av de över 4 000 coronaprover som hittills tagits i Halland är det dock bara i snitt var tionde som visat sig ha covid-19. Siffran kan tyckas förvånansvärt låg med tanke på att det bara är personer med "rätt" symptom som provtas.

– Ja, men på sätt och vis är det bra. Det visar att vi har en låg tröskel för provtagning och det är viktigt för att skydda patienter och vårdpersonal, men det florerar ju även vanliga förkylningar och allergier.

Fortfarande finns inga planer på att erbjuda provtagning på bred front i Halland.

– Antikroppsprover som visar om man haft covid-19 finns redan, men problemet är hur de ska tolkas på individnivå. Vi vet tyvärr för lite om immunitet efter genomgången covid-19 och hur länge den sitter i, säger Maria Löfgren.

Tidigare i veckan presenterade Statistiska centralbyrån siffror som visade att antalet dödsfall i Halland inte skiljer sig särskilt mycket från snittet de senaste fem åren. I Stockholmsregionen märks däremot en överdödlighet. Maria Löfgren tycker det är för tidigt att göra någon tolkning av siffrorna.

– Vi får tittat på detta när epidemin är över.

ANNONS