Forskare: ”Dans kan fördröja åldrande”

Svettas på gymmet eller på dansgolvet? En ny studie från Magdeburgs universitet i Tyskland har utrett den bästa träningsformen när det kommer till att bromsa åldrandet.

ANNONS
|

I våra kroppar finns det förbindelser mellan nerver och muskler som kallas för neuromuskulära synapser. Man kan säga att nerverna kommunicerar med musklerna genom dessa synapser. När vi åldras så slutar nerverna ibland kommunicera vilket leder till att musklerna bryts ner och i stället ersätts av fett. När detta sker utsöndras ämnen i blodet och genom att mäta dessa ämnen kan man avgöra om en persons muskler blivit svagare eller starkare.

På universitetet i Magdeburg delade forskarna in 37 försökspersoner i två grupper, en dansgrupp och en gymgrupp för att avgöra vilken träningsform som motverkade nedbrytningen mest.

Två gånger i veckan tränade försökspersonerna i sammanlagt 90 minuter åt gången där varje dans- och träningspass var uppdelade i 20 minuters set. Medan gymgruppen fick ägna sig åt traditionella gymaktiviteter som uthållighetsövningar, styrketräning och stretching, fick dansgruppen bland annat dansa linedance, jazz och squaredans.

ANNONS

När försöket pågått under ett halvår kunde forskarna se att dansgruppens nedbrytning av muskelmassa minskat med 15 procent medan gymgruppens nivåer var oförändrade. Dans kan helt enkelt vara ett av recepten för ett längre liv.

Helena Hörder, forskare i äldres hälsa på Göteborgs universitet och AgeCap, tycker att resultatet från studien är lite oväntat.

–Det är förvånande att dans skulle vara bättre än gymträning. Man hade ju gissat på att dans är bättre för den mentala hälsan eftersom det är en mer gemensam aktivitet medan gym bygger upp styrka. Men man kanske inte kan dra så stora slutsatser utifrån en studie med så få deltagare, säger hon.

I dagsläget rekommenderas äldre personer att regelbundet röra på sig, och enligt Helena Hörder är att gå på gym en bra träningsform, inte minst för det sociala. Men dans har också sina fördelar då både balans och koordination jobbas upp under själva träningsmomentet.

–Den typ av styrka som är viktigast när man åldras och som man tappar mest av är den explosiva styrkan. Alltså den styrkan som man kan aktivera snabbt i musklerna när det gäller. Och det kan jag tänka mig att man i dansen tränar mycket på. Sedan finns det såklart övningar på gym som man kan göra för att träna upp det med, säger hon.

ANNONS

Läs även: "Tredje gången brukar vara en aha-upplevelse"

ANNONS