Christina Gezelius menar att företaget beklagar om anställda känt sig hotade eller tvingade till övertidsarbete.
Christina Gezelius menar att företaget beklagar om anställda känt sig hotade eller tvingade till övertidsarbete.

Företaget: ”Vi har fått dispens”

När HP försöker komma i kontakt med cheferna på Martin & Servera hänvisar de till företagets informationschef i Stockholm.

ANNONS
|

Christina Gezelius, informationschef på Martin & Serveras huvudkontor, berättar för HP att hon har varit i kontakt med de lokalt ansvariga cheferna i Halmstad. Enligt de uppgifter som hon har fått ta del av har företaget beviljats dispens alla gånger som personalen har jobbat över nattetid.

–Martin & Servera har följt kollektivavtalet, säger Christina Gezelius.

– Om företaget inte har haft dispens när nattarbete utförts, då är det ett stort problem, säger hon.

Hon berättar dock att personalen har fått jobba mycket övertid sedan det nya lagerstyrningssystemet infördes i våras. Ett system som inneburit ett nytt arbetssätt för alla anställda – ett nytt sätt att plocka varorna på lagret.

ANNONS

–Det gick inte riktigt som vi hade tänkt och det krävde mer tid än vi hade planerat för. Det har varit mycket övertid, men sedan i juni har övertidsandelen gått ner igen.

Personalen menar att det förekommer nattarbete än i dag, varje dag?

–Det är ett stort problem om det är så, men enligt förhandlingsansvarig på HR i Halmstad har vi haft dispens för samtliga tillfällen då nattarbete har genomförts. Att det finns medarbetare som uppfattar att de har jobbat över mycket tror jag hänger kvar sedan i juni.

Hon berättar att företaget beklagar om det är så att medarbetare upplevt sig tvingade eller hotade till övertidsarbete.

–Så är naturligtvis inte fallet. Men vi kommer göra allt vi kan för att den typen av missförstånd inte ska upprepas. Vi vill att personalen ska trivas, vi vinner ingenting på motsatsen.

HP berättar för Christina Gezelius att många anställda berättat att de blivit tvungna att förklara sig om de har tackat nej till övertid. Och att chefer bland annat ska ha frågat dem om någon annan kan hämta deras barn på dagis, så att de kan jobba över några timmar.

–Det är naturligtvis inte okej. Någon kan ha uttryckt sig på ett klumpigt sätt och det står vi naturligtvis inte bakom, säger hon.

ANNONS

Fakta: Martin & Servera

Martin & Servera hade förra året 2149 anställda.

Företaget är en svensk familjeägd koncern som har lager på fem orter i Sverige: Halmstad, Norrköping, Stockholm, Västerås och Umeå.

Företagen i koncernen levererar dagligen färskvaror, drycker, livsmedel, utrustning och tjänster till bland annat restaurang- och storköksbranschen.

Martin & Servera är en av Sveriges största restaurang- och storköksspecialister och ägs av Axel Johnson AB och familjen Oldmark.

Koncernen består av sex dotterbolag utöver moderbolaget Martin & Servera.

Källor: Martin & Servera och SvD Näringsliv

ANNONS