Reglerna för var hundar får bada respekteras i stort, men på stranden i Haverdal är det problem.
Reglerna för var hundar får bada respekteras i stort, men på stranden i Haverdal är det problem. Bild: Emma Hasselgren/Arkiv/Cecilia Welin

Förbud mot hundbad respekteras inte – skyltar flyttas

Nya regler och tydlig skyltning som visar var hundar får bada har minskat klagomålen. Men i Haverdal är det problem.
– Här respekteras inte alltid hundförbudet och man har till och med plockat bort eller flyttat skyltar, säger Sofia Warpman, stadsträdgårdsmästare.

ANNONS
|

Det är andra sommaren med nya lokala ordningsföreskrifter i Halmstads kommun. Ändringen kom till för att tydliggöra vad som gäller för djur på stränderna och har lett till utökade badmöjligheter för de fyrfota vännerna.

LÄS MER:Nu kan Elmer bada på fler platser

Enligt reglerna får inte hundar vistas på kommunens officiella badplatser, alltså de som provtas och städas, från maj och till mitten av september. På övriga stränder är det fritt fram – naturligtvis med lagen om tillsyn över hundar och katter i minnet.

Förbud för hundar på hela sträckan

Utmed stranden i Tylösand, Frösakull och Ringenäs råder det hundförbud hela vägen.

– Trots att det är en lång sträcka som man inte får ha med sig hund på har vi inte fått några klagomål, säger Sofia Warpman.

ANNONS

På andra stränder, som till exempel den mellan Villshärad och Haverdal, är det okej med hund på vissa delar av stranden medan det råder förbud på andra. Skyltar har placerats ut för att tydliggöra vad som gäller.

Situationen har förbättrats med nya regler och tydligare skyltning.

– Klagomålen har blivit färre och vår arbetssituation därmed bättre eftersom vi slipper hamna mitt emellan de som vill ha hund på stranden och de som inte vill.

Problem i Haverdal

Sofia Warpman sticker dock inte under stol med att det fortfarande förekommer att badgäster tar med hund till de officiella badplatserna. Problemet är störst på stranden i Haverdal.

– Det är främst där som man inte har respekterat det här med hundförbud, men så har situationen varit även historiskt sett. Man har till och med plockat bort skyltar eller flyttat dem åt ena eller andra hållet för att man vill att strandytan ska växa eller bli mindre. Så vi får åka ut och ställa tillbaka dem.

Problemet har lett till att kommunen beställt kompletterande skyltar i hopp om att badgästerna ska bli bättre på att följa reglerna.

– Vi tänker placera dem på de större stigarna som leder ner till stranden för att tydliggöra att här får du inte ta med hund. Tyvärr har skyltarna inte levererats än på grund av semestertid, men de kommer att sättas upp, säger Sofia Warpman.

ANNONS

På kommunens hemsida kan du läsa mer om vilka regler som gäller för hundar och hästar på stranden.

ANNONS