”För lite pengar i S-budgeten”

Skolan får anmärkningsvärt lite extra pengar i S-budgeten, tycker Tove Bergman (MP), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

ANNONS
|

HALVVÄGS TILL VALET

Halvvägs mellan valen befinner sig Halmstad i ett hett politiskt läge. HP granskar vad som kan hända nu när Femklövern ska styra med Socialdemokraternas budget.

– Av skattehöjningen på 55 öre i nästa års budget går mindre än fyra miljoner kronor till barn- och ungdomsnämnden.

Enligt Tove Bergman räcker pengarna knappt till två av de punkter som Krissi Johansson tar upp: utökning av antalet skolsköterskor och vidareutbildningen av barnskötare till förskollärare.

– Det senare lär bli en engångssatsning, för 2018 får varken förskolan eller grundskolan en enda krona av skattehöjningen.

Tove Bergman säger att barn- och ungdomsnämnden och skolan redan har gjort effektiviseringar som innebär att elevpengen kan öka med nio miljoner nästa år, utan det tillskott som ligger i den S-märkta budgeten.

ANNONS

Bristen på nya förskolor och skolor är ett problem. Där håller Tove Bergman med Krissi Johansson.

–Men vi i Femklövern poängterar i våra fullmäktigemål att förskolor och skolor ska ha en pedagogisk och kreativ lärmiljö - såväl inne som ute. Det innebär att vi behöver hantera konflikten mellan bilar och barn när vi planerar för nya förskolor. Det säger Socialdemokraterna inget om i sina planeringsdirektiv, menar Tove Bergman.

När det gäller att förbättra skolresultaten tycker hon att S betonar de mätbara målen.

– Jag håller med om att det är viktigt att fler elever når behörighet till gymnasiet. Men alla barn och ungdomar har rätt att växa som hela människor och även få andra utmaningar är de som går att mäta med betyg.

ANNONS