Enligt Folkinitiativets ledning är det oklart om den historiska vägsträckningen vid Österskans får ändras så som gjorts i hotellplanerna.
Enligt Folkinitiativets ledning är det oklart om den historiska vägsträckningen vid Österskans får ändras så som gjorts i hotellplanerna. Bild: White arkitekter

Folkinitiativet planerar protestaktion med ballonger

Folkinitiativet uppmanar till en protestaktion mot att ordet ”Picassoparken” slopats på det förslag till valsedlar som kommunfullmäktige ska besluta om. Manifestationen ska ske genom att de som vill stoppa hotellplanerna sätter upp ballonger i Picassoparken på lördag.

ANNONS
|

– Det är sorgligt att politikerna i kommunstyrelsen inte vill lyssna på medborgarna, säger Folkinitiativets Pia Arborelius i en kommentar till KS-beslutet att förorda en folkomröstning den 23 januari där det på valsedlarna står: ”Vill du att det ska byggas ett hotell med restaurang och saluhall på Österskans enligt nuvarande förslag? (ja eller nej)”

Skuggar Picassoparken

– Det där med att hotellet inte ska ligga i Picassoparken är bara hårklyverier. Även om det mesta av själva höghusdelen byggs utanför, hamnar ju hela entrédelen och garagenedfarten just i Picassoparken, säger Pia Arborelius och fortsätter:

– Dessutom ska man väga in att det 64 meter höga hotellet kommer att skugga Picassoparken, där många brukar sitta och sola, från mitt på dagen och över eftermiddagarna.

ANNONS

Dra i handtaget nedan för att se platsen med och utan hotellbyggnad!

Hon störs över att ordet ”Picassoparken” ändå var struket i båda förslagen som tjänstepersonerna tagit fram till kommunstyrelsen.

– Det är bedrövligt att politikerna inte hade mod och ork att då komma med ett eget förslag. Det är ju faktiskt inte tjänstemän som ska styra en kommun, säger Pia Arborelius.

Det var den 8 mars i år som Pia Arborelius och Torbjörn Larsson lämnade under namnunderskrifterna som behövs för att
Det var den 8 mars i år som Pia Arborelius och Torbjörn Larsson lämnade under namnunderskrifterna som behövs för att Bild: Jari Välitalo

För att protestera mot detta, inför det slutliga beslutet i kommunfullmäktige den 15 juni, uppmanar Folkinitiativet till en manifestation i Picassoparken på lördag.

Hur ska ni kunna manifestera coronasäkert i dessa pandemitider?

– För det första är det inte meningen att vi ska samla några skaror i en demonstration eller att alla ska komma dit vid samma tidpunkt, svarar Pia Arborelius, samtidigt som hon hänvisar till att lättnaderna i restriktionerna gör att det från och med 1 juni är tillåtet att samla 100 personer utan sittplats vid offentliga arrangemang utomhus.

Heliumballonger

– Tanken är att folk ska ta med sig ballonger dit någon gång mellan klockan 10 och 14 på lördag och fästa dem i ett 64 meter långt snöre. När de är klara ska de direkt gå vidare, så att andra kan komma dit.

– När snöret är fullt av ballonger ska vi fästa heliumballonger längst ut så att snöret stiger till samma höjd som taket på det planerade hotellet.

ANNONS

Riksträd försvinner

Hon påpekar även att ett, som hon anser, viktigt träd kommer att försvinna från Picassoparken.

– 1985 utsågs ornäsbjörken från Dalarna till Sveriges riksträd och efter det planterades exemplar ut centralt i de flesta av landets kommuner. Halmstads exemplar står i Picassoparken, men så som hotellplanerna är kommer det att stryka med, förklarar Pia Arborelius.

Det så kallade riksträdet i mitten av bilden, en ornäsbjörk, finns planterat i de flesta av landets kommuner. Där trädet står i dag ska enligt planerna dock hotellet byggas.
Det så kallade riksträdet i mitten av bilden, en ornäsbjörk, finns planterat i de flesta av landets kommuner. Där trädet står i dag ska enligt planerna dock hotellet byggas. Bild: Roger Larsson

Riksträden har använts till att följa och jämföra tidpunkten för knoppsprickning, lövfällning och liknande.

Historisk vägsträckning

Dessutom har hon och de andra i ledningen för Folkinitiativet börjat titta på vilken historisk betydelse den nuvarande vägsträckningen har vid Österskans.

– När vi pratat med historisk expertis har de lyft fram hur svängarna är gjorda för att en fiende inte skulle kunna stå utifrån och skjuta rakt igenom Österskans. Frågan är om de får lov att ändra vägsträckningen så som gjorts i hotellplanerna.

LÄS MER:Nytt beslut – så ska folkomröstningen gå till

LÄS MER:Folkinitiativet kräver ordet ”Picassoparken” på valsedlarna

LÄS MER:Folkomröstning föreslås få en egen valdag

LÄS MER:Beslut: Fullmäktige säger ja till historisk folkomröstning

ANNONS