”Flytt till Galgberget måste utredas”

En eventuell flytt av Medeltidsbyn till Hallandsgården och Galgberget måste utredas. Det menar Sven Lundström, som är länsmuseichef.

ANNONS
|

– Det är inget som är aktuellt för närvarande. Vi kommer inte att ta något som helst ansvar för hus eller annat i den vägen.

Hur ett samarbete skulle se ut är enligt Sven Lundström oklart, men redan i dag jobbar Länsmuseet tillsammans med föreningar och studieförbund vid olika satsningar.

– Vad vi i första hand är intresserade av är ett samarbete med föreningen som sådan. Våra kunskaper om Halmstads historia och medeltiden samt medlemmarnas kunnande kan gagna varandra, säger Lundström.

Det är kommunen som äger marken runt Hallandsgården och stiftelsen Hallands länsmuseer har ett avtal om att få använda området. Om Medeltidsbyn skulle flyttas dit så är det en fråga för museets styrelse och markägaren.

ANNONS

– Jag har svårt att se hur vi skulle kunna vara med och finansiera det. Någon måste betala och de pengarna finns inte hos oss, säger Sven Lundström.

Länsmuseet har dock varit i kontakt med Primus Vicus.

– Deras verksamhet är oerhört intressant, medlemmarnas engagemang är den stora styrkan. Nu får vi prata med Primus Vicus om hur de ser på ett samarbete, men det måste in fler intressenter som till exempel Bildningsförbundet, säger museipedagog Johan Dahnberg.

Anna Lindqvist i Primus Vicus menar att föreningen inte uppfattar det som att det finns några löften från Länsmuseet.

– Vi ansvarar för att byn flyttas när det blir dags. Vad som ska ske i framtiden har påverkats av att beskedet från Halmstad & Co dragit ut på tiden. Men nu har vi kommit ett steg närmare en lösning.

ANNONS