Flykten är slut för Omar Al Awad

Omar Al Awad väntade utanför HFAB:s kontor i tre dygn inför släppet av nybyggda lägenheter på Söder. Han var först i kön och fick en bostad.

ANNONS
|

Hemma i den trivsamma trerummaren på Andersberg är det lugnt och stillsamt när HP är på besök. Det finns inte mycket som skvallrar om att det i dessa tre rum för tillfället bor tolv personer.

Omar Al Awad kom till Sverige 2014 och han bor hos en släkting. För en månad sedan återförenades han med sin familj. Hans fru och fyra barn hade väntat i Jordanien på beslutet om att de skulle få komma till Sverige.

För en familjemedlem blev väntan för lång. Omar visar upp ett pass med en bild på en liten pojke. Mohammed dog på sjukhuset i Jordanien. Fyraårigen hade en leversjukdom som krävde operation. I Sverige hade han kunnat få vård.

ANNONS

– Han dog dagen innan de fick sina uppehållstillstånd, berättar Omar om den djupasorg som drabbade familjen samtidigt som de fick beskedet att de skulle få återförenas.

Mohammeds tvillingbror Ahmed klättrar i soffan där vi sitter, han ska snart börja förskolan. Storasyster Sara och storebror Khaled är på väg hem från skolan. Mamma Falak är och hämtar dem.

Familjen vill bygga sin framtid här. Omar var lastbilschaufför i Syrien och han har nu praktik, samtidigt som han lär sig svenska. För barnen går det fort med språket.

Omars släktingar och grannar är med vid intervjun och hjälper till att tolka. De berättar alla om en stenhård bostadssituation där nyanlända får betala tiotusentals kronor till svartmäklare.

– Med så många människor som kommer hit så är det svårt. Sverige har gjort allt det kan, säger Omar som är tacksam för den nybyggda tvåa som familjen snart ska skriva kontrakt för.

I december 2017 flyttar de in och flykten är slut för deras del.

Förra lördagen skrev HP om bostadslösa som förgäves köade i flera dygn utanför HFAB:s kontor i Halmstad inför släppet av lägenheter, utan krav på köpoäng.

De 100 lägenheterna tingades på 14 minuter och 93 av dem gick via nätet. Nyanlända som inte kunde registrera sig köade utanför HFAB och alla utom sju fick vända hem tomhänta.

ANNONS
ANNONS