Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter att flygtrafiken stoppats under en period började två flygbolag flyga till och från Halmstad City Airport.
Till hösten kommer Halmstad City Airports flygtabell se lite annorlunda ut. Det är inte säkert att Amapola kommer fortsätta flyga till och från Halmstad. Bild: Johan Persson

Flygtrafiken till och från Halmstad kan förändras igen

Än det mycket oklarheter kring höstens inrikesflyg till och från Halmstad City Airport och BRA:s rekonstruktion är avgörande. Ett flygbolag kan sluta flyga medan ett annat planerar att utöka.

För en dryg månad sedan började flygbolaget Amapola flyga mellan Halmstad och Bromma. Det är ett samarbete med BRA som tidigare trafikerat sträckan men som i april ansökte om rekonstruktion efter att resandet stoppats som en följd av coronapandemin. Amapola flyger vanligtvis till stor del frakt men har flugit till och från Halmstad i samarbete med BRA tidigare.

LÄS MER: Bra ansöker om rekonstruktion – oviss framtid för flygplatsen i Halmstad

LÄS MER: Halmstad får flyg till Bromma igen

Flygtabellen med en tur fram och tillbaka varje vardag samt en runda på söndagar erbjuder platser till och med den 9 augusti. Om Amapola kommer fortsätta trafikera sträckan efter det är oklart.

– Vi funderar på det just nu eftersom det inte var någon jättestor passagerartillströmning, säger Erik Salén, VD för Amapola Flyg.

BRA:s rekonstruktion är avgörande

Först efter sommarens semesterperiod räknar Amapola med att vara färdig med höstens flygtabell och beslut om trafik till och från Halmstad. Även BRA:s framtid kommer vara avgörande för Amapolas turer till Halmstad.

– Vi har inte fått något besked av Amapola än men eftersom det är ett samarbete med BRA går vi och väntar på besked om hur de kommer göra, säger Anette Holmgren som är affärsutvecklare på Halmstad City Airport.

BRA som har flugit mellan Halmstad och Stockholm i flera år hoppas att kunna återuppta sin verksamhet till hösten igen. Nils Åberg som utsetts till rekonstruktör har uppgett för Dagens Nyheter att det finns tillräckligt stöd för att begära en så kallad ackordsförhandling och gå vidare med BRAs rekonstruktion. Han säger också att de preliminärt hoppas att rekonstruktionen kan avslutas under september.

Drar ner på flygningarna i semestertider

Det svala intresset för att flyga mellan Halmstad och Stockholm har påverkat även Air Leap som också flyger till Halmstad City Airport. Därför drar de nu ner på antalet avgångar i veckan till och med slutet av augusti.

– Vi ser att det inte finns något behov över sommaren. Finns det inget påbokat finns det ingen anledning att flyga. Från lunchtid på tisdagar till torsdagar finns det nästan inga passagerare under sommaren, förklarar Jon Melkersson som är VD för Air Leap.

Precis som Amapola har Air Leap flugit tur och retur till Stockholm alla dagar i veckan utom lördagar. Under fyra veckor kommen man nu i stället flyga till Bromma måndagar, tisdagar och fredagar samt till Halmstad på måndagar, fredagar och söndagar.

– Vi tror att semesterfirarna inte riktigt vill flyga nu, det är betydligt mindre resande i år av naturliga skäl. Det är veckopendlade som vi servar med den här tidtabellen. Om det finns ytterligare behov skruvar vi upp, säger Jon Melkersson.

LÄS MER: Nytt flygbolag börjar flyga från Halmstad City Airport

Fortfarande lika många avgångar

Efter uppehållsperioden planerar dock Air Leap att utöka flygningarna mellan Halmstad och Stockholm till två turer per dag.

– Efter den 24 augusti kommer vi ha ett flygplan baserat i Halmstad och som kommer gå en rundtur på förmiddagen och en på eftermiddagen så det går att pendla över dagen åt bägge hållen, säger Jon Melkersson.

Om inte läget förändras innebär det att det inte kommer vara färre avgångar mellan Stockholm och Halmstad även om Amapola slutar trafikera sträckan utan att BRA börjar flyga igen.

– Nu går vi och väntar på besked om BRA:s rekonstruktion men det vi vet är att Air Leap planerar att fortsätta flyga. Vi har lämnat önskemål om en tidtabell som vi tror kommer passa Halmstad, säger Anette Holmgren.

LÄS MER: Då lyfter charterflygen från Halmstad igen

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här