Magnus Edman är flygplatschef för Halmstad City Airport. Jonas Bergman (M) är ordförande för kommunstyrelsen och utskottet för tillväxt och hållbar utveckling.
Magnus Edman är flygplatschef för Halmstad City Airport. Jonas Bergman (M) är ordförande för kommunstyrelsen och utskottet för tillväxt och hållbar utveckling. Bild: Roger Larsson

Flygplatsnedläggningen i Ängelholm ger nya möjligheter för Halmstad

Att Halmstads närmaste flygplatsgranne läggs ner kan innebära nya möjligheter och att Halmstad City Airport bli ännu viktigare tror Jonas Bergman (M).

ANNONS
|

På torsdagen meddelade ägarna till Ängelholms Helsingborg Airport att flygplatsen läggs ner efter sommaren. Anledningen är ett sjunkande antal passagerare och en tuff ekonomisk situation, coronakrisen och reseavrådan blev spiken i kistan.

– Jag blev överraskad. Det visar att regeringen behöver ta ett större ansvar för de regionala flygplatserna, säger Magnus Edman som är flygplatschef på Halmstad City Airport.

Hur kommer detatt påverka flygverksamheten i Halmstad?

– Det är för tidigt att uttala sig om, vi får se vad det innebär i framtiden. Det viktiga är att vi får i gång flygtrafiken i Sverige igen så vi får linjetrafik till Stockholm så snart som möjligt, säger han.

ANNONS

Jonas Bergman (M) som är ordförande för kommunstyrelsens utskott för tillväxt och hållbar utveckling som beslutat att kommunen ska fortsätta driva Halmstad City Airport är mindre överraskad och mer positivt.

– Självklart väcker det eventuellt nya möjligheter för Halmstads flygplats även om det är lite oklart vad de nu har meddelat från Ängelholm, säger han.

Kan man se beskedet om nedläggningen som något positivt?

– Ja absolut, det finns en del personer som väljer mellan Ängelholm och Halmstad. Om flygtrafiken där inte är i gång skulle det säkert skapa nya möjligheter för Halmstad, säger Bergman.

LÄS MER:Ängelholms flygplats läggs ner

Beroende av stöd från kommunen

Framtiden för Ängelholms flygplats är oviss. Flygplatsen behåller sitt flygplatscertifikat som är en förutsättning för att verksamheten ska kunna starta igen. Peab som äger flygplatsen skrev i ett pressmeddelande att en förutsättning för att flygplatsen ska kunna återuppstå är att de får hjälp med det ekonomiska ansvaret. Nu vänder sig företaget till de nordvästskånska kommunerna som de haft diskussioner med sedan tidigare.

– Vi försöker hitta en lösning så att vi kan ha kvar en flygplats i regionen men än har vi inte fattat några beslut, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, till SVT Nyheter Helsingborg.

I Halmstad ser situationen annorlunda ut. Nyligen kom beskedet att kommunen ska fortsätta driva flygplatsen och att verksamheten kommer få 20 miljoner kronor för att täcka upp för förluster. Utan kommunens stöd är det ovisst hur man hade klarat sig.

ANNONS

– Stödet är jätteviktigt. Vi gör ett underskott årligen och får den stöttningen för att vi ska kunna fortsätta bedriva verksamhet och hålla öppet, framför allt för samhällsnytta och beredskap. Det är här vi tycker att regeringen skulle tagit ett större ansvar, säger Magnus Edman.

– Skulle flygplatsen i Ängelholm läggas ner permanent kommer Halmstads vara oerhört mycket viktigare för de som behöver ta sig till Stockholm. Det skulle vara förödande för stora delar av arbetsmarknaden om det inte gick att flyga till Stockholm över dagen, säger Jonas Bergman.

LÄS MER:Halmstads kommun ska fortsätta driva flygplatsen

LÄS MER:Flygplats får 20 miljoner för att täcka förlust

LÄS MER:Flyg-vd: "Flygplatsen i Halmstad har goda förutsättningar att klara corona-krisen"

ANNONS