Flygplatsen i Halmstad är redo att stötta upp under strejken

Halmstad City Airport står redo att ta emot passagerare på väg till Stockholm från närliggande flygplatser om SAS-flygningar ställs in och trycket blir för stort.
– Om BRA frågar om vi kan sätta in ett extra flyg om dagen så klarar vi det, säger Anette Holmgren, affärsutvecklare på Halmstad City Airport.

ANNONS
|

Måndagen 5 juli gick 900 SAS-piloter ut i strejk. Strejken beräknas påverka närmare 30 000 resenärer om dagen och har sin bakgrund i en konflikt mellan pilotfacket Svensk pilotförening och SAS ledning.

Halmstad City Airport har inga SAS-förbindelser, men Anette Holmgren säger att de ändå kan påverkas av strejken om SAS-flyg skulle ställas in från, exempelvis, Ängelholm.

– Det kan rinna över till Halmstad.

Hon säger att de andra flygen med samma rutt snabbt kan bli fullbokade på den berörda flygplatsen och att resenärerna därför kanske söker sig till andra, närliggande, flygplatser. Om man skulle flugit från Ängelholm kan Halmstad därför bli ett alternativ.

ANNONS

– Vi är bra rustade i Halmstad och har personal nog att hantera extra passagerare. Vi skulle till och med klara av ett extra plan om det behövs, säger hon.

Kan behöva sätta in fler flyg

Under sommaren går två flyg per dag från flygplatsen i Halmstad nästan alla dagar förutom lördagar. Anette Holmgren ser det inte som en omöjlighet att flygbolaget BRA, som flyger mellan Halmstad och Stockholm, skulle vilja sätta in ytterligare ett flyg.

– Om de ser ett högre tryck så tror jag att de gör det. Vi hade absolut klarat det med incheckning, boarding, tankning, lastning och säkerhetskontrollen. Det är ingen utmaning för oss.

Anette Holmgren vill inte kommentera strejken i sig då hon inte har satt sig in i förhandlingarna, men hon är noga med att uttrycka att hon tycker att det är beklagligt.

– Det är en tråkig situation som uppstått, helt klar. Vi tycker att det är tråkigt åt båda hållen. I en förhandling så kämpar ju båda parter för sin ’överlevnad’, så är det ju. Sen är det absolut jättetråkigt för alla resenärer som drabbas.

LÄS MER:Miljonstöd till Halmstads flygplats: ”Minskar driftsunderskottet”

LÄS MER:Ännu en flygavgång från Halmstad till Stockholm

ANNONS