Magnus Edman, flygplatschef, berättar att Halmstad City Airport övergår till en beredskapsflygplats när Bra pausar sin trafik mellan Halmstad och Bromma.
Magnus Edman, flygplatschef, berättar att Halmstad City Airport övergår till en beredskapsflygplats när Bra pausar sin trafik mellan Halmstad och Bromma. Bild: Benjamin Troff/Roger Larsson

Flygbolaget Bra slutar flyga till Halmstad

Flygbolaget Bra har meddelat att de drar ner sin flygtrafik till en samhällsviktig lägstanivå. Det innebär bland annat att man slutar flyga till och från Halmstad.

ANNONS
|

Coronaviruset fortsätter att påverka samhället i stor utsträckning. Redan tidigare har inrikesflyget reducerats på grund av situationen med viruset, men nu tas nya steg. Från och med på måndag, den 23 mars, pausas 12 av 18 inrikeslinjer. Bra har dessutom meddelat att alla 600 medarbetare kommer korttidspermitteras eller gå ner i arbetstid.

En av flyglinjerna som pausas är den mellan Halmstad och Bromma. Bolaget fortsätter dock med flygen mellan Bromma och Malmö, Göteborg, Ängelholm, Visby, Umeå och Östersund.

– Vi förstår att detta blir ett väldigt hårt slag mot landets tillgänglighet men vi har i nuläget inget val. Vi hoppas på att vi snart kan se en ljusning, säger Bras vd Geir Stormorken i ett pressmeddelande.

ANNONS

Flygbolaget kommer ta kontakt med de resenärer med bokade biljetter som berörs. Har man bokat en biljett till ett flyg som ställs in så gäller fri ombokning alternativt återbetalning.

Sedan tidigare har Tui ställt in de kvarvarande charteravgångarna från Halmstad till Gran Canaria. Det innebär att det inte kommer köras någon kommersiell trafik alls från och till Halmstad City Airport från och med måndag.

– Det här innebär att vi successivt ställer om till en beredskapsflygplats. Vi kommer ha öppet dagtid för att serva samhällsviktiga flyg såsom ambulansflyg och Försvarsmakten, säger Magnus Edman, flygplatschef på Halmstad City Airport, till HP.

Av de totalt 40 anställda på flygplatsen behöver tolv vara kvar för att hålla igång flygplatsen som en beredskapsflygplats. De övriga flyttas till andra belastade verksamheter inom Halmstads kommun. Personalen informerades under ett möte på fredagen.

– Totalt sett tycker jag att det har mottagits väl. Det finns så klart många frågor och funderingar som vi försöker lösa under resans gång. Det är en fantastiskt möjlighet som vi har inom Halmstads kommun där vi kan få vara med och bidra till andra verksamheter. Jag måste lyfta fram att jag tycker att det är fantastiskt hanterat av kommunen som arbetsgivare, säger Magnus Edman.

ANNONS

Besluten, både om de pausade flygen och den flyttade personalen, gäller tills vidare.

ANNONS